keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Yle: Suomalainen antaa rasistin riehua ja seuraa sivusta

Yle: Suomalainen antaa rasistin riehua ja seuraa sivusta 12.4.2014

Suomalainen seuraa rasistista huutelijaa mieluummin vierestä kuin puuttuu tilanteeseen. Tällaisen kuvan saa, kun lukee Yle Uutisten syrjintäkartan merkintöjä.

Monet kantasuomalaiset ovat jättäneet Yle Uutisten syrjintäkarttaan merkintöjä tilanteista, joissa ovat olleet rasistisen syrjinnän sivustaseuraajina. Moni kertoo katuneensa jälkeenpäin sitä, ettei osannut tai uskaltanut puuttua tilanteeseen.

"Tilanne on jäänyt kaivelemaan, kun en rohjennut ja jaksanut valmiiksi ahdistuneena ja väsyneenä puuttua siihen."

Usein kyse on siitä, että sivustaseuraaja pelkää itsekin huutelijaa, joka saattaa olla päihtynyt. Toiset kertovat tyrmistyneensä niin, etteivät ole saaneet sanaa suustaan. Toisaalta eräs muistuttaa, ettei ole koskaan saanut turpaansa, vaikka on mennyt väliin.

Lähes kaikki väliin menneet ovat saaneet osakseen haukkumista, mutta useimmiten väliinmeno on purkanut alkuperäisen tilanteen.

”Viisikymppinen mies huusi mahdollisesti Afrikasta kotoisin olevalle naiselle rivouksia ja kehotti tätä palaamaan takaisin kotimaahansa. Menin sanomaan, että hänellä ei ole mitään oikeutta huutaa tuntemattomille kaduilla tuolla tavalla, mutta huutakoon minulle jos siltä tuntuu. Muutaman minuutin minulle tilitti ja lähti kävelemään pois.”

Monet ovat ahdistuneet tai ärsyyntyneet erityisesti tilanteissa, joissa ulkomaalaistaustainen lapsi on saanut osakseen syrjintää.

"Kuulin bussissa, kuinka keski-ikäinen mies huusi kahdelle tummaihoiselle lapselle, että olkaa hiljaa, ja että somalit ovat liian äänekkäitä aivan kuin suomenruotsalaisetkin. En uskaltanut puuttua asiaan, koska mies vaikutti aggressiiviselta, ja tämä jäi harmittamaan minua kovasti jälkikäteen."

Reagointi vaikuttaa yhteiskunnan ilmapiiriin

Eräs rasistiseen käytökseen junassa puuttunut nainen muistuttaa, että sivustaseuraajan puuttuminen syrjivään käytökseen on merkityksellistä yksittäiselle syrjintää kokevalle ihmiselle, mutta vaikuttaa myös koko yhteiskunnassa vallitsevaan ilmapiiriin.

Hän kertoo menneensä väliin tilanteeseen, jossa suomalainen mies haukkui venäläistä äitiä ja pikkupoikaa ryssiksi ja valitti, ettei näillä ole oikeutta kuluttaa junan penkkiä.

”Olin viimeisilläni raskaana, mutta paarustin miehen eteen. Kylmän viileästi kielsin häntä käyttämästä äidin ja lapsen kiusaamisessa argumenttina Suomea ja suomalaisuutta - tai talvisotaa. Yksikään - siis yksikään - junan matkustaja ei osallistunut tilanteen purkuun.”

Useimmat kartassa ilmoitetut sivustaseurantatilanteet ovat tapahtuneet juuri julkisissa liikennevälineissä tai pysäkeillä. Muutama karttamerkinnän jättänyt valittaa myös bussinkuljettajan käytöksestä tai siitä, että kuljettaja on haluton puuttumaan syrjintätilanteisiin:

”Keski-ikäinen juopunut kantasuomalainen mieshenkilö esti ulkomaalaistaustaisen nuoren pääsyn bussiin. Kuulemma 'neekerit' matkustavat kameleilla, eivätkä linja-autoilla. Kuski oli ilmeisen haluton reagoimaan tilanteeseen. Ulkomaalaistaustainen mies jäi odottamaan seuraavaa bussia."

Ilmoituksen jättäjä olisi halunnut tehdä rikosilmoituksen, mutta asianosainen ei halunnut "nostaa meteliä".

"Hänen mukaansa vastaavaa tapahtuu Kuopiossa viikoittain ja äläkän nostaminen vain koventaisi asenneilmapiiriä”, karttamerkinnän jättänyt kertoo.

Eräs sivustaseurannut kertoo bussinkuljettajan vaatineen toisen matkustajan puhumaan suomea, koska kuljettaja ei itse osannut eikä halunnut puhua englantia.

”Ilmoitin tekeväni hänestä valituksen asiattoman käytöksen perusteella. Kuski uhkasi poistaa minut bussista ja huuteli törkeyksiä koko loppumatkan ajan.”

Kantasuomalaisia haukutaan spermanaamoiksi

Karttaan on tullut myös useita merkintöjä, joissa kantasuomalainen kokee tulleensa syrjityksi esimerkiksi vaalean ulkonäkönsä vuoksi. Usein toistuva halventava nimitys valkoihoisille on ”spermanaama” tai yksinkertaisesti rasisti.

Eräs kertoo huomauttaneensa ulkomaalaistaustaiselle nuorisoryhmälle pikaruokaravintolassa melusta ja roskien heittelystä ollessaan lapsensa kanssa syömässä.

"Huomautettuani asiasta ja pyydettyäni olemaan rauhallisemmin sain kuulla haukkumista spermanaamaksi ja uhkailuja."

Myös julkisissa liikennevälineissä on raportoitu tapauksista, joissa kantasuomalaisen käytöksessä nähdään rasismia, vaikkei siitä välttämättä olisi kyse. Eräs kertoo seuranneensa sivusta tapausta, jossa vanhempi kantasuomalainen nainen istui tummaihoisen tytön viereen.

"Tyttö mulkaisi häntä vihaisesti ja sähähti englanniksi sanat, joka kääntyvät suomenkielelle näin: 'Mitä sä siihen änkeet, rasisti!'. Tyrmistyin niin, etten älynnyt puuttua tilanteeseen, vaikka näin neuvotaan tekemään."