maanantai 10. maaliskuuta 2014

Yle: Räsänen toivoo kuntien auttavan myös kongolaisia

Yle: Räsänen toivoo kuntien auttavan myös kongolaisia 10.3.2014
Yle: Syyrian kaikille pakolaisille löytyi sijoituspaikka

Pakolaisia vastaanottavista tai sitä harkitsevista kunnista valtaosa toivoo syyrialaispakolaisia, joiden Suomen kiintiö on kuitenkin täysi. Sen sijaan kongolaisia pakolaisia on sijoittamatta – jopa viime vuoden kiintiöstä.

Valtakunnan tasolla päätetään pakolaiskiintiöistä, mutta kunnat voivat itse vaikuttaa siihen, minkä maan pakolaisia ne ottavat vastaan. Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan tämä järjestelmä toimii.

– Kunnat ovat tehneet noin 1 200 kiintiöpakolaisesta päätöksen, mikä mielestäni on erittäin hyvin, kun meillä yleensä on vaikeuksia saada 750 vuosittaista kiintiöpakolaispaikkaa kunnista, sanoi sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) A-studion haastattelussa.

Räsänen uskoo myös, että valtion vuodelle 2014 antama 30 prosentin korotus kuntakorvauksiin on myös vaikuttanut kuntien halukkuuteen vastaanottaa pakolaisia.

– Kunta saa alle seitsemänvuotiaasta lapsesta noin 8 000 euroa vuodessa kuntakorvausta, mikä jo melko hyvin kattaa kustannuksia, Räsänen totesi.

Syyrian kriisi on ollut esillä tiedotusvälineissä, ja auttamishalu on herännyt. Kunnat ovat valmiita ottamaan vastaan Syyriasta tulevia pakolaisia, mutta kongolaisille paikkoja ei ole riittävästi. Miksi kongolaiset eivät kelpaa?

– Se on kyllä todella surullista. Uskon, että se johtuu pitkälti siitä, että Kongon sisällissota, vuosikausia kestänyt erittäin raaka ja väkivaltainen kriisi ei ole näkynyt mediassa, Räsänen pohti.

Räsäsen mukaan Kongon kriisi on jäänyt aika tuntemattomaksi suomalaisille.

– Toivon todella, että Suomen kunnissa avarruttaisiin myös näiden kongolaisten hädälle, Räsänen sanoi.

Räsänen uskoo, että kongolaisia pakolaisia on vaikeampi sijoittaa kuntiin paitsi Kongon kriisin tuntemattomuuden takia, mutta myös siksi, että pakolaisperheet ovat hyvin suuria.

Räsänen kuitenkin korosti, että myönteisiäkin esimerkkejä kongolaisten sijoittamisesta on.

Libanonissa arvioidaan, että maassa on pian miljoona rekisteröitynyttä Syyrian pakolaista. Suomeen tulee vuodessa noin tuhat kiintiöpakolaista vuodessa. Ruotsi otti viime vuonna vastaan 15 000 syyrialaista. Kantaako Suomi riittävästi vastuuta?

– Mielestäni sen näyttää se, että minkä verran kuntiin saadaan kiintiöpakolaisia. Jos kunnat ottaisivat enemmän pakolaisia, niin silloin me voisimme korottaa Suomen pakolaiskiintiötä. Toivoisin, että voisimme olla vähän kerrallaan olla lisäämässä tätä vastuuta, Räsänen sanoi.