perjantai 21. maaliskuuta 2014

Yle: Poliisi törmää viikoittain laittomiin rahankeräyksiin

Yle: Poliisi törmää viikoittain laittomiin rahankeräyksiin 21.3.2014
Aamulehti: Näin tökerösti rahankerääjät yrittivät vedättää Lahdessa: "Handicap International"

Suurin osa laittomista rahankeräyksistä ei koskaan päädy tutkintaan, koska kyse on vahingoista tai huolimattomuudesta. Arpajaishallinnon päällikön mukaan rahankeräysrikoksia tulee myös kerjäläisten vanavedessä.

Poliisi törmää laittomiin rahankeräyksiin viikoittain. Arpajaishallinnon päällikön Jouni Laihon mukaan lieviä tapauksia tulee vastaan jopa päivittäin. Suurin osa laittomista rahankeräyksistä onkin tahattomia.

- Järjestö unohtaa, joskus tarkoituksella, vanhentuneeseen keräyslupaan liittyvää vetoomusta. Jos vielä lupa-ajan päättymisen jälkeen vedotaan antamaan rahaa, keräys on laiton. Sata prosenttia poistaa ne, kun huomautamme asiasta, Laiho kertoo.

Pahansuovat huijarit ovat harvassa

Laihon mukaan pahansuopia rahankeräysrikollisia tulee vastaan suhteellisen harvoin.

- Yhteiskunnan kannalta tapaukset ovat paljon, paljon vaarallisempia, jos koko keräys toteutetaan huijauksena eikä ole aikomustakaan antaa lanttiakaan siihen kohteeseen, jolle ilmoitetaan kerättävän. Tunnetuimpia tapauksia ovat ehkä nämä syöpäsairaiden lasten nimissä tehdyt keräykset.

Laiho uskoo, että tahallisten rahankeräysrikosten määrän saattaa kasvaa kerjäläisten tulon myötä. Esimerkiksi viime vuonna poliisin tietoon tuli noin 80 tapausta, jossa Itä-Euroopasta tulleet henkilöt huijasivat ihmisiä antamaan rahaa kuuroille. Usein rahaa pyytäneet henkilöt myös esiintyvät kuuroina.

- Onneksi näitä tapauksia ei ole ihan viikoittain. Kerjäläisilmiö tietysti tuottaa rahankeräysrikoksia, niin kuin olemme uutisista voineet lukea.

Rahaa saa kerätä vain luvan kanssa. Luvan voi saada yleishyödylliseen keräykseen. Poikkeuksella lupa irtoaa myös yksityishenkilön auttamiseen. Esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettänyttä voi auttaa rahankeräyksellä.

Luvan voi kuitenikin saada vain järjestö. Yksityishenkilöt tai yritykset eivät saa kerätä rahaa.

____________________________________

Aamulehti: Näin tökerösti rahankerääjät yrittivät vedättää Lahdessa: "Handicap International"

Poliisi nappasi Lahdessa torstaina kiinni luvattomia rahankerääjiä. Kolmen ulkomaalaisen nuoren miehen ryhmä keräsi rahaa Handicap Internationalin nimissä kuuroille ja fyysisesti vammaisille sekä köyhyydessä eläville lapsille.

Keräyslista on kirjoitettu huonolla suomella, ja "yhdistyksen" nimessä on englannin kielessä käytettävä termi handicapped, jota ei aina koeta erityisen korrektiksi, kun puhutaan vammautuneista ihmisistä.
Miehet keräsivät rahaa Rankomäen tavaratalon parkkipaikalla. He saivat sakot.

Poliisi varoittaa laittomasti rahaa keräävistä henkilöistä, jotka jalkautuvat kauppojen ja markettien parkkipaikoille. He esittelevät juuri autosta nouseville ja parkkipaikalla liikkuville henkilöille kansioita, joissa on suomenkielinen keräyslista.