tiistai 25. maaliskuuta 2014

Yle: Kirkko: Uskontojuhlien täyskiellon sijaan syytä pohtia vaihtoehtoisia tilaisuuksia – myös muslimilasten ramadania tuettava kouluissa

Yle: Kirkko: Uskontojuhlien täyskiellon sijaan syytä pohtia vaihtoehtoisia tilaisuuksia – myös muslimilasten ramadania tuettava kouluissa 25.3.2014
Verkkouutiset: "Kristityn enemmistön oikeus vaalia identiteettiään vakavalla tavalla uhattuna"

Apulaisoikeuskanslerin eilinen linjaus Suvivirren ja koulujen uskonnollisten tilaisuuksien ongelmallisuudesta on vain yksi näkökulma, sanoo Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo. Hän ehdottaa, että täyskieltojen sijaan kouluihin kehitettäisiin entistä palkitsevampia vaihtoehtoisia tilaisuuksia uskontojuhlien rinnalle.

Evankelis-luterilaisessa kirkossa apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen linjausta koulujen uskonnollisten tilaisuuksien ongelmallisuudesta ei pidetä lopullisena kantana.

Kouluille annettavia ohjeita ei kirkon mukaan myöskään ole syytä uudistaa yhden kannanoton takia, vaan kysymystä on tarkasteltava laajemmin, sanoo kirkkohallituksen kansliapäällikkä Jukka Keskitalo.

– Nyt on syytä laittaa jäitä hattuun. Oikeudellisesti asia on paljon monimutkaisempi kuin Puumalaisen ratkaisusta käy ilmi, Keskitalo sanoo oikeusoppineiden lausuntoihin viitaten.

Aiemmin sekä eduskunnan apulaisoikeusasiamies että perustuslakivaliokunta ovat katsoneet, että kouluissa laulettava Suvivirsi ei ole uskonnollinen. Myös valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen arvioi eilen Yle Uutisille, että apulaisoikeuskanslerin kannanotto on yksi näkökulma asiaan.

– Näyttää siltä, että apulaisoikeuskansleri on tarkastellut kysymystä vain negatiivisen uskonnonvapauden eli oikeuden olla harjoittamatta uskontoa näkökulmasta. Uskonnonvapauden positiivinen ulottuvuus eli oikeus harjoittaa uskontoa on jäänyt hyvin vähälle huomiolle, Keskitalo sanoo.

"Osa suomalaista kulttuuria"

Keskitalon mukaan vaikuttaa siltä, että ratkaisua tehtäessä suomalaisen koulun uskonnolliset perinteet on irrotettu kontekstistaan. Hän muistuttaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisusta, jonka mukaan krusifiksin pitäminen italialaisten koulujen seinällä ei ole aktiivista uskonnonharjoittamista.

– Jos tapausta sovelletaan Suomeen, voisi katsoa, että Suvivirsi tai muut koulun uskonnollisia perinteet ovat passiivisia symboleita, jotka eivät edellytä aktiivista uskonnonharjoittamista.

Keskitalon mukaan täyskieltojen sijaan pitäisi pyrkiä siedätyshoitoon ja aitoon suvaitsevaisuuteen, koska Suvivirsi ja koulujen uskonnolliset tilaisuudet ovat osa suomalaista kulttuuria.

– Mieluummin kuin pohditaan, pitääkö Suvivirsi putsata pois kouluista, pitäisi miettiä, miten sellaisten koulujen, joissa on paljon muslimilapsia, ramadan-kulttuuria voisi tukea. Eivät kristityt lapset saastu siitä, että saavat kokemusta toisesta perinteestä.

Kirkon ohje kouluille: Vaihtoehtoisista tilaisuuksista palkitsevampia

Apulaisoikeuskansleri linjasi, että Opetushallituksen pitää tarkistaa ja ohjeistaa suomalaiset koulut uskonnollisten tilaisuuksien järjestämiseen. Millaiset omat ohjeet kirkko puolestaan antaisi suomalaisille kouluille uskonnollisista tilaisuuksista?

Tämänhetkiset ohjeet ovat Keskitalon mielestä perusteiltaan hyvät, mutta jos uusia ohjeita tarvitaan, ne voisivat koskea esimerkiksi vaihtoehtoisten tilaisuuksien järjestelyjä.

– Mieluummin kuin kielletään kaikilta uskonnolliset tilaisuudet, vaihtoehtoisista tilaisuuksista voisi kehittää mielekkäitä ja mieleenpainuvia. Koulut voisivat esimerkiksi pohtia, millainen palkitseva vaihtoehtoinen juhla järjestetään, kun koulu menee kirkkoon. Tämä voisi laukaista pattitilanteen ja olla täyskieltoa luovempi ratkaisu tilanteeseen.

Keskitalo haluaa korostaa, että uskonnottomien oikeuksien huomioiminen on erittäin tärkeää.

– Nyt pitää vain osata yhteensovittaa uskovien ja uskonnottomien oikeudet.

Apulaisoikeuskansleri teki ratkaisunsa koulujen uskonnollisista tilaisuuksista uskonnottomia edustavan vapaa-ajattelijoiden jäsenen kantelun pohjalta.

_____________________________________

Verkkouutiset: "Kristityn enemmistön oikeus vaalia identiteettiään vakavalla tavalla uhattuna"

Lisääntyneen ei-kristittyjen yksilöiden maahanmuuton, radikaalien vapaa-ajattelijoiden painostuksen kiihtymisen sekä yhteiskunnan yleisen sekularisoitumisen vuoksi maamme kristityn enemmistön oikeus vaalia kulttuurikristillistä identiteettiään on tullut vakavalla tavalla uhatuksi.

Näin sanoo kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan jäsen Vesa-Matti Saarakkala (ps.).

Hän tyrmää apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen maanantaisen ratkaisun, jossa apulaisoikeuskansleri esittää suomalaisista koulutapahtumista poistettavaksi ne elementit, jotka voidaan tulkita uskonnon harjoittamiseksi.

Saarakkala muistuttaa myös, että apulaisoikeuskansleri päätyi maanantaisessa päätöksessään erilaisiin johtopäätöksiin kuin perustuslakivaliokunnan vuoden 2002 mietintö ja apulaisoikeusasiamiehen viime elokuinen ratkaisu, joka koski kouluissa harjoitettavia kristillisiä traditioita.

- Suomalaisten lainsäätäjien olisi siis pyrittävä toiminnassaan vahvistamaan maamme kulttuurikristillisyyttä, eikä murentaa sen perusteita. Eräät merkittävät tahot ovat kuitenkin monikulttuurisuusideologisessa perustuslain tulkinnassaan laiminlyöneet maamme evankelisluterilaisen enemmistön oikeutta omaan kristilliseen identiteettiin, Saarakkala toteaa.

Hän kiinnittää huomiota siihen, että apulaisoikeuskanslerin mielestä enemmistön näkemykset eivät saa demokratiassa aina voittaa.

- Tästä apulaisoikeuskanslerin väittämästä herää kuitenkin kysymys, että jos demokraattinen enemmistö ei saa Suomessa määrittää täällä noudatettavia kulttuurillisia normeja ja arvoja, niin mihin suomalainen kansanvalta tulevaisuudessa sitten perustuisi, kysyy Saarakkala?

Hänen mielestään Suomen on syytä jatkossa turvata yhteisöllisyyden ja suomalaisen elämänmuodon säilyminen myös siltä osin, että peruskouluissamme oppilaille välitetään kulttuurikristillisiä elementtejä loukkaamatta jokaisen koululaisen oikeutta olla uskossa tai uskonnoton.

- Vähemmistöuskontoihin tai uskonnottomiin ryhmiin kuuluville yksilöille on syytä myös jatkossa myöntää oikeus poistua niistä opetustapahtumista, jossa maamme evankelisluterilaiseen enemmistöön kuuluville henkilöille järjestetään peruskouluissa kristillisiä elementtejä sisältäviä aamunavauksia tai koulu- ja kevätjuhlia.

Perusopetuslain oppilaan tervettä kasvua ja kehitystä koskevaa kolmatta pykälää olisi Saarakkalan mielestä täydennettävä siten, että kulttuurikristillisten koulutapahtumien merkitys tunnustetaan kyseisen pykälän tavoitteiden toteutumisessa rikkomatta vähemmistöuskonnollisten ja uskonnottomien yksilöiden perustuslaillisia oikeuksia.

Saarakkala aikoo jättää tällä viikolla pykälän muuttamista koskevan lakialoitteen eduskunnassa.