maanantai 10. maaliskuuta 2014

Verkkouutiset: Kansanedustaja: Paperittomien terveyspalvelut vauhdittavat laitonta maahanmuuttoa

Verkkouutiset: Kansanedustaja: Paperittomien terveyspalvelut vauhdittavat laitonta maahanmuuttoa 10.3.2014

Samaan aikaan, kun kuntien menoja karsitaan ja terveydenhuollon menoja pyritään hillitsemään, on THL esittämässä paperittomille, maassa laittomasti oleville ulkomaalaisille terveydenhuollon palvelujen tarjoamista kuten suomalaisille.

- THL:n toiminta on jälleen esimerkki kokonaishallinnan puutteesta ja kyseessä olevan asian mittasuhteista, sanoo Kari Rajamäki.

Hän muistuttaa, että EU on muun muassa Suomen puheenjohtajuuskaudella 2006 voimakkaasti linjannut laittoman maahanmuuton torjunnan keskeiseksi asiaksi.

- THL:n ”sinisilmäisessä” tarkastelussa on vakavasti unohdettu paperittomien ja laittomasti maassa olevien terveydenhuollon järjestämisen lisäävän entisestään laittoman maahanmuuton vetovoimaa. Se tulee lisäämään maahantuloa ilmaista terveysturismia hakien, Kari Rajamäki sanoo.

Hön toteaa myös, että nykyisessä sosiaali- ja terveydenhuollon kriisissä viestit lisäävät laittomasti maassa olevien terveydenhuollon kustannuksia Suomen palvelujärjestelmille kroonisten sairauksien ja muun muassa vakavien tuberkuloosi-sairauksien, HIV-positiivisten raskaana olevia synnyttäjien ja lapsikerjäläisten kautta.

Kari Rajamäki toteaa, että esitetyssä laajuudessaan Suomesta tehtäisiin tällä alalla EU:n palvelujen kärkitarjoaja.

- EU:n vapaan liikkuvuuden hyväksyttävyys edellyttää, että sitä ei käytetä väärin ja laittoman maahanmuuton ja pimeän työn torjuntaa tehostetaan, hän toteaa.