maanantai 31. maaliskuuta 2014

Svenska Yle: Pengar kan göra invandrare attraktivare för Kyrkslätt

Svenska Yle: Pengar kan göra invandrare attraktivare för Kyrkslätt 31.3.2014

Sjukliga invånare och invånare med invandrarbakgrund kommer att ge kommunerna mer klirr i kassan, ifall den planerade statsandelsreformen klubbas igenom.

När det gäller att ta emot invandrare i huvudstadsregionen brukar Kyrkslätt vissla och titta bort. Enligt förvaltningsdirektören Christoffer Masar har diskussionen gått i vågor i flere år.
- Det varierar lite från parti till parti om man är villig att ta emot flere invandrare eller inte. Det senaste beslutet i fullmäktige var att underteckna ett avtal med NTM-centralen om att ta in lite fler invandrare än tidigare.

I framtiden kan statliga pengar fungera som lockbete för kommuner att ta emot flere invandrare.

- För vissa partier är frågan mer ideologisk, men majoriteten av partierna ser ju nog till pengarna så i framtiden kan det hända att intresset för att ta emot fler invandrare stiger, förklarar Masar.

Bråda tider för förvaltningsdirektören

Då regeringen reformerar statsförvaltningen för fulla muggar gäller det för kommunerna att hänga med bäst det går. För förvaltningsdirektör Christoffer Masar innebär detta mycket pappersarbete.

- Vi ska svara på olika enkäter gällande reformerna nästan varannan vecka, och ofta har de en väldigt kort svarstid. Fast vardagen blir ju intressant när det är något nytt nästan varje vecka, ler Masar.

Han beklagar sig ändå över att det blivit mer kaotiskt och svårare att förbereda reformer.

- Dessutom har vi märkt att det inte verkar ha så stor skillnad hur kommunerna svarar, så vi sätter kanske inte ner lika mycket tid på att svara som tidigare, bekänner Masar.