maanantai 24. maaliskuuta 2014

Sivistys.net: Järjestöjen rasismi on piiloista

Sivistys.net: Järjestöjen rasismi on piiloista 24.3.2014

Jos kansalaisjärjestöt halutaan avata kaikille, niiden rakenteista on purettava piiloiset esteet, osoittaa tuore selvitys Suomen Punaisen Ristin (SPR) toiminnasta.

– Kolmannella sektorilla ei ole puhuttu rasisminvastaisuudesta vaan enemmänkin suvaitsevaisuudesta, monikultturisuudesta ja ennakkoluuloisuudesta, sanoo järjestöaktiivien käsityksiä aiheesta juuri selvittänyt tutkija Antti Kivijärvi Nuorisotkimusverkostosta.

Kyselytutkimuksen kohde, SPR, toteuttaa paraikaa Ei rasismille! -verkostohanketta.

Rasismista ei uskalleta puhua

Vaikka vastaajat pitivät rasismia vakavana yhteiskunnallisena ongelmana, he eivät halunneet puhua siitä.

– Käsitettä vieroksutaan, sillä moni ajattelee, että rasismista puhumisen seuraukset ovat kielteiset, Kivijärvi selittää kyselyn esiin nostamaa käsiteheilahdusta.

Vastaajat vaativat, että rasisminvastaista toimintaa on lisättävä yhteiskunnassa. He eivät silti välttämättä tunnistaneet rasismia omassa järjestössään. Tutkijan mukaan sitä kuitenkin on, kaikissa järjestöissä.

– Piiloinen rasismi sulkee toiminnan ulkopuolelle ja synnyttää paikallistoiminnan konflikteja.

Kynnykset pois kokonaan

SPR:n puheenjohtaja Kristiina Kumpula muistuttaa, että järjestöjen piiloinen rasismi koskee muitakin kuin maahanmuuttajia. Kaikkien sisäänpääsyä toimintaan on helpotettava.

– Ylipäänsä toisenlaista näkökulmaa edustavien on vaikea tulla mukaan, kun toiminta koetaan omaksi reviiriksi ja ulkopuolinen häiriötekijäksi.

Valtaosa kyselytutkimukseen vastanneista ajattelee, että parasta rasisminvastaisuutta on kaikkien kohtelu samalla tavalla. Siksi ulkomaalaismyönteinen kampanja voidaan jopa kokea tasapuolisuuden vastaiseksi.

Tulokset voi yleistää

Tutkija Antti Kivijärvi on valmis yleistämään SPR-aktiiveja koskevan selvityksensä tulokset koko järjestökenttään, tosin pienin varauksin.

Kyselyyn vastasi 560 henkeä. Heidän enemmistönsä oli korkeasti koulutettuja, ikääntyviä naisia, jotka toimivat järjestön luottamustehtävissä.

– Koko väestöön verrattuna vastaajat edustavat suopeita asenteita. He ovat hakeutuneet järjestöön oman arvomaailmansa perusteella, hän sanoo.