maanantai 3. maaliskuuta 2014

Sisäministeriö: Ministeri Räsänen: Uskottavan palautuspolitiikan luominen tärkeää EU:lle

Sisäministeriön tiedote: Ministeri Räsänen: Uskottavan palautuspolitiikan luominen tärkeää EU:lle 3.3.2014

Sisäministeri Päivi Räsänen osallistui oikeus- ja sisäasioiden neuvoston kokoukseen Brysselissä 3.3. Lounaalla ministerit keskustelivat EU:n palautuspolitiikasta. Suomi pitää tärkeänä uskottavan palautuspolitiikan luomista EU:lle. Onnistunut palautuspolitiikka on edellytys hyvin hoidetulle maahanmuutolle ja välttämätöntä maahanmuutto- ja turvapaikkajärjestelmän uskottavuuden kannalta.

Keskusteluissa ministeri Räsänen esitti muun muassa, että EU:n tulisi harkita takaisinottosopimusneuvottelujen aloittamista uusien maiden kanssa.

- On todella tärkeää, että EU:lla on yhteinen ja uskottava politiikka myös tällä sektorilla. Yhteisen palautuspolitiikan edelleen kehittäminen nähdään hyvin monen jäsenmaan mielestä tärkeänä teemana kun määritellään OSA-sektorin uusia strategisia suuntaviivoja, sanoo Räsänen.

- Suomen näkökulmasta vapaaehtoinen paluu on aina ollut ensisijainen vaihtoehto. Tällä hetkellä pyrimme tekemään tätä vaihtoehtoa houkuttelevammaksi uudistamalla vapaaehtoiseen paluuseen liittyviä tukipalveluja, hän lisää.

Myös kahdenvälisiä palautussopimuksia tehdään

Jäsenmailla on myös mahdollisuus sopia kahdenvälisesti palautuksiin liittyvistä järjestelyistä EU:n ulkopuolisten maiden kanssa, mikäli EU ei onnistu sopimaan kyseisen maan kanssa takaisinottoon liittyvistä kysymyksistä.

- Suomi haluaa olla aktiivinen myös kahdenvälisten järjestelyiden aikaansaannissa jos unionitason järjestelyä ei saada aikaiseksi, sanoo ministeri Räsänen.

Suomi käy parhaillaan kahdenvälisiä neuvotteluja Afganistanin kanssa palautuksiin liittyvistä kysymyksistä. Palautuspolitiikasta keskusteltaessa ministeri Räsänen totesi, että kolmansia maita tulee keskusteluissa muistuttaa siitä kansainvälisen oikeuden periaatteesta, että valtion tulee ottaa oman maan kansalaisensa myös takaisin.

Komissiolta odotetaan maaliskuussa tiedonantoa EU:n palautuspolitiikan kehittämisestä. Suomi odottaa komission suosituksia EU:n politiikan tehostamiseksi ja edelleen kehittämiseksi.

Keskusteluissa ministeri Räsänen totesi myös, että takaisinottokysymyksiä tulisi käsitellä osana laajempaa yhteistyötä kolmansien maiden kanssa ja hyödyntää paremmin kaikkia EU:n käytössä olevia välineitä tehokkaiden palautusten varmistamiseksi.

Välimeren toimintaryhmän toimenpiteitä seurattava

Kokouksessa EU:n komissio tiedotti Välimeren toimintaryhmän työn toimenpiteistä ja niiden seurannasta.

- Pidän äärimmäisen tärkeänä, että komission tiedonannossa esitettyjen toimenpide-ehdotusten toimeenpanoa seurataan ja, että niiden vaikuttavuutta arvioidaan systemaattisesti, sanoo ministeri Räsänen.

Välimeren toimintaryhmä on EU:n komission perustama korkean tason toimintaryhmä Välimeren muuttovirtojen hallintaan. Suomi osallistuu ehdotusten toimeenpanoon muun muassa uudelleen sijoittamalla syyrialaisia pakolaisia pakolaiskiintiössä vuonna 2014 sekä osallistumalla Euroopan rajaturvallisuusvirasto Frontexin ja Euroopan turvapaikkaviraston EASO:n toimintaan.