perjantai 28. maaliskuuta 2014

MTV3: Kiistelty muslimisaarnaaja Suomessa – maahantulokieltoja monessa maassa

MTV3: Kiistelty muslimisaarnaaja Suomessa – maahantulokieltoja monessa maassa 28.3.2014
Ilta-Sanomat: Kohuttu muslimisaarnaaja saapuu sittenkin Suomeen

Kohuttu jamaikalaissyntyinen muslimisaarnaaja Bilal Philips puhuu sittenkin tänä viikonloppuna Suomessa.

Philips on saapunut maahan internetissä toimivan Suomen islamilaisen akatemian kutsumana.

Aikaisemmin Helsingin Muslimit -yhdistys oli kutsunut Philipsin Suomeen, mutta yhdistys perui kutsun, koska radikaalina pidetyn Philipsin ei uskottu saavan maahantulolupaa.

Philips puhuu The Submission to Allah -nimisessä tapahtumassa. Tapahtuman arkaluonteisuudesta kertoo se, että sijaintipaikkaa ei ole vielä kerrottu julkisuuteen.

Qatarissa asuva kanadalainen

Bilal Philips syntyi Jamaikalla vuonna 1946. Hän kuitenkin varttui Kanadassa, jossa kääntyi muslimiksi vuonna 1972. Tällä hetkellä Philips asuu Qatarissa, mutta on edelleen Kanadan kansalainen. Hän kiertää aktiivisesti ympäri maailmaa luennoimassa.

Vuonna 2001 Philips perusti Islamic Online Universityn, joka tarjoaa islamin opetusta internetissä. Saarnaajalla on laaja kannattajakunta myös sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa ja Twitterissä. Philips vetää myös omaa tv-ohjelmaa dubailaisella Peace TV -satelliittikanavalla.

Maahantulokieltoja monessa maassa

Bilal Philips on kiistelty hahmo, jolla on Yhdysvaltain hallinnon mukaan yhteyksiä jopa vuoden 1993 WTC-iskuihin. Philips itse on kuitenkin kiistänyt yhteytensä terrorismiin ja sanonut vain saarnaavansa islamia ja sen sanomaa.

Yhdysvaltain lisäksi myös ainakin Australia, Britannia, Saksa ja Kenia ovat asettaneet kohusaarnaajalle maahantulokiellon.

Australia ja Kenia ovat vedonneet maahantulokiellossaan ”kansalliseen turvallisuuteen”. Ääri-islamistisina pidettyjen mielipiteiden lisäksi kohua ovat herättäneet erityisesti Philipsin jyrkät mielipiteet homoseksuaalisuudesta ja naisten asemasta.

Saksan Frankfurtissa Philips piti vuonna 2011 puheen, jossa hän muun muassa kannatti kuolemanrangaistusta homoseksuaalisuudesta. Puheen sisällön takia Philips joutui lähtemään Saksasta välittömästi.

Supo: Ei erityisjärjestelyjä

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva sanoo, että Philipsin saapumiseen takia ei ole tehty erityisiä järjestelyjä. Supo ei myöskään kommentoi yksittäisten henkilöiden mahdollisesti aiheuttamia turvallisuusuhkia.

– Olemme tietoisia hänen tulostaan, mutta siihen ei ole erityisellä tavalla varauduttu, Portaankorva sanoo.

____________________________________

Ilta-Sanomat: Kohuttu muslimisaarnaaja saapuu sittenkin Suomeen

Supo on tietoinen radikaalina pidetyn muslimisaarnaajan Suomen-vierailusta.
Kohuttu jamaikalainen muslimisaarnaaja Bilal Philips saapuu sittenkin Suomeen, Helsingin Muslimeista vahvistetaan.

− Jäseniltä olen kuullut, että hän on tulossa tänään perjantaina tai huomenna lauantaina, kertoo Helsingin Muslimien puheenjohtaja Ahmed Ibrahim.

Helsingin Muslimit kutsui Philipsin jo aiemmin Suomeen, mutta perui vierailun saatuaan kuulla viranomaisilta, että miehen maahanpääsy on epätodennäköistä. Nyt vierailua on ryhtynyt järjestämään Suomen Islamilainen Akatemia. Helsingin Muslimien puheenjohtajan mukaan Suomen Islamilainen Akatemia on internetissä toimiva opiskeluun keskittynyt yhdistys.

"Ihmisillä on ennakkoluuloja"

Bilal Philipsiä on epäilty terroristiyhteyksistä. Muun muassa Australia ja Saksa ovat evänneet hänen pääsynsä maahan. Helsingin Muslimien puheenjohtaja Ibrahimin mukaan Saksa on sittemmin kumonnut Philipsille asettamansa maahantulokiellon.

− Ihmisillä on ennakkoluuloja ja halutaan leimata, mutta ei oteta selvää asioista. Hän on korkeasti kouluttautunut ja hänellä on internetissä islamia opettava yliopisto, jossa on yli 100 000 opiskelijaa. En usko, että hänellä on mitään yhteyksiä terrorismiin. Näitä väitteitä ei ole koskaan todistettu, Ibrahim kritisoi.

Tapahtumakutsu kiertää Facebookissa

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva kertoo, että Supossa ollaan tietoisia Bilal Philipsin Suomen-vierailusta.

− Olemme tietoisia näistä suunnitelmista ja niiden eri vaiheista, mutta muuta me emme voi julkisuuteen valitettavasti kertoa, Portaankorva sanoo.

Suomen Islamilaisen Akatemian Facebook-sivuille on luotu Bilal Philipsin ympärille tapahtuma, johon osallistuminen maksaa sivujen mukaan muslimeilta 20 euroa, mutta ei-muslimeille osallistuminen on ilmaista. Sivujen mukaan tapahtuma järjestetään lauantain ja sunnuntain aikana. Facebook-sivuilla kerrotaan, että tarkempi tapahtumapaikka ilmoitetaan osallistujille henkilökohtaisella sähköpostilla.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kotimaa24.