perjantai 21. maaliskuuta 2014

Koillissanomat: Kuusamo saisi pakolaisiin 120 000 euroa

Koillissanomat: Kuusamo saisi pakolaisiin 120 000 euroa 21.3.2014

Kuinka monesta pakolaisesta Kuusamo pystyy huolehtimaan?

– Kasvatus- ja sivistystoimiala sekä perusturva ovat selvittäneet kaupungin palveluiden, ennen muuta kasvatus- ja sivistystoimen sekä perusturvan valmiuksia vastaanottaa pakolaisia. Selvitys ja perusturvalautakunnan hyväksymä, mutta kasvatus- ja sivistyslautakunan hylkäämä ehdotus lähtee siitä, että Kuusamolla on mahdollisuus ottaa tässä vaiheessa noin 25 kiintiöpakolaista.

Kuka päättää keitä pakolaisia Kuusamoon otetaan?

– Kaupunginvaltuusto. Valtuusto kokoontuu iltakouluun pakolaisiin liittyen 31. maaliskuuta. Alustusten pohjalta käydään keskustelua, mutta tuolloin ei vielä tehdä päätöksiä.

– Kaupunginvaltuuston iltakoulusta eteenpäin asian käsittelyaikataulu on auki. Jos päätös pakolaisten vastaanottamisesta kuitenkin tulisi vielä tämän kevään aikana, ensimmäiset pakolaiset voisivat tulla loppuvuodesta 2014 tai alkuvuodesta 2015, riippuen tilanteista lähtömaissa.

Voiko Kuusamo esittää toiveita siitä, keitä pakolaisia tänne otetaan?

– Kyllä. Kunta pystyy toivomaan, mistä pakolaiset tulevat. Kun se tiedetään, kunta pystyy esittämään toiveita henkilöiden terveydellisestä taustasta ja ammatista sekä siitä, kuinka suuria perheitä otetaan. Kunnan toiveiden toteutumisen voi estää käytännössä vain se, että toinen kunta on ehtinyt valita samat pakolaiset.

Miten valtio rahoittaa pakolaisia vastaanottavia kuntia?

– Valtio korvaa pakolaisten vastaanottamisesta laskennallisia korvauksia. Korvauksia kutsutaan laskennallisiksi, koska ne maksetaan könttäsummana, eikä todellisten kustannusten mukaan. Kiintiöpakolaisten kohdalla niitä maksetaan neljä vuotta.