perjantai 7. maaliskuuta 2014

Iltalehti: Sekoilua bussivarikolla

Iltalehti: Sekoilua bussivarikolla 7.3.2014

Työntekijät aiheuttivat mittavaa vahingoa pääkaupunkiseudun bussiliikennettä harjoittavien yhtiöiden varikoilla.

Pääkaupunkiseudun bussiliikennettä harjoittavien yhtiöiden varikoilla työskennelleet ulkomaalaiset työntekijät aiheuttivat työnantajan mukaan kolmen vuoden aikana jopa liki kahdensadan tuhannen euron vahingot.

Turvapaikkaa hakeneet srilankalaiset ja marokkolaiset työntekijät oli palkattu hoitamaan bussien vuorokausihuoltoa. Tehtävät sisälsivät kaluston siivousta, pesua ja muuta päivittäistä ylläpitoa.

Työtehtävien saati työsopimusten sisältö eivät olleet kovin hyvin auenneet suomea taitamattomille ulkomaalaisille. Työehtoja ja työntekijöiden oikeuksista ei heille ollut liiemmin selitetty. Ei myöskään perehdytetty työtehtäviin.

Lisät pois

Varikoilla ei aina kaikki sujunut niin kuin oli tarkoitettu. Kortittomat siivoojat kaahailivat busseilla ylinopeutta, törmäilivät päin ahtaiden hallien ovia ja harjapesulaitteita. Tankkauksen jälkeen liikkeelle lähdettäessä ei aina muistettu irrottaa tankkauspistoolia.

Ulkomaalaiset 35 työntekijää toimivat yksityiselle yritykselle, jolta bussiyhtiöt ostivat siivous- ja päivittäishuoltopalvelunsa. Siivousfirman johtaja katsoi, että työntekijöiden aiheuttamien vahinkojen vuoksi hänen yhtiöllään oli oikeus perusteltu olla maksamatta näille kuuluneet ilta- ja yötyölisät.

Oikeus oli kuitenkin toista mieltä.

Oikeuden mukaan kaikille työntekijöille ei maksettu edes vähimmäispalkkaa. Maksamattomia palkkoja ja palkanlisiä oli kertynyt kahden vuoden ajalta noin 64 000 euroa.

Kiskontaa

Käräjäoikeus katsoi toimitusjohtajan syyllistyneen törkeään kiskontaan. Lisäksi hänen todettiin syyllistyneen muiden kuin varikolla työskennelleiden ulkomaalaisten laittomasta kohtelusta. Nimikkeinä olivat luvattoman ulkomaalaisen työvoiman käyttö, kiskonnantapainen työsyrjintä sekä työsyrjintä.

Helsingin hovioikeus lievensi toimitusjohtajan yhdistetyn kahden vuoden ehdollisen tuomion kymmeneksi kuukaudeksi. Kaksi firman työnjohtajaa selvisi lievemmillä ehdollisilla tuomioilla.