maanantai 10. maaliskuuta 2014

Helsingin Sanomat: Ulkomaalaisopiskelijoiden maksut ehkä kehysriiheen

Helsingin Sanomat: Ulkomaalaisopiskelijoiden maksut ehkä kehysriiheen 10.3.2014

Marraskuussa Päivi Lipposen johtama työryhmä ehdotti lukukausimaksuja Eta-alueen ulkopuolelta tuleville

Pitkään suunnitellut mutta kiistellyt lukukausimaksut ulkomaisille opiskelijoille saattavat tulla piakkoin hallituksen käsittelyyn.

HS:n tietojen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellaan maksujen tuomista parin viikon päästä pidettävään kehysriiheen.

Lukukausimaksun tulisi kattaa opetuksesta koituvat kustannukset, jolloin se tarkoittaisi muutamaa tuhatta euroa vuodessa.

Hallituksen viime marraskuiseen rakennepakettiin lukukausimaksut eivät vielä sisältyneet. Sen sijaan valtiosihteeri Martti Hetemäen johtaman työryhmän tausta-aineistossa maksut mainittiin.

Tausta-aineiston mukaan vieraalla kielellä annettava tutkintokoulutus tulisi maksulliseksi Euroopan talousalueen ulkopuolisten valtioiden kansalaisille.

Maksuista arvioidaan kertyvän paitsi tuloja myös säästöjä, koska ainakin alkuun EU:n ja Etan ulkopuolelta Suomeen opiskelemaan hakeutuvien määrä vähenisi.

Niin kävi esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa.

Esityksessä laskettiin, että jos vuotuinen aloittajamäärä puolittuisi, vapautuisi ammattikorkeakouluissa noin 20 miljoonaa euroa ja yliopistoissa lähes sama summa vuodessa.

Suomen korkeakouluissa on nyt noin 20 000 ulkomaista tutkinto-opiskelijaa, joista kolme neljäsosaa tulee muista kuin EU- ja Eta-maista.

Viime syksynä kansanedustaja Päivi Lipposen (sd) johtama työryhmä ehdotti, että ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden määrä tulisi kolminkertaistaa noin 60 000:een vuoteen 2025 mennessä.

Opetuskustannukset kattavia maksuja perittäisiin vieraskielisestä tutkintoon johtavasta korkeakoulutuksesta muilta kuin EU- ja Eta-maiden kansalaisilta.

Esityksen vastaanottanut opetusministeri Krista Kiuru (sd) kertoi vievänsä sitä eteenpäin.