maanantai 31. maaliskuuta 2014

Etelä-Suomen Sanomat: Lahti aikoo vastaanottaa lisää pakolaisia, perussuomalaiset vastaan

Etelä-Suomen Sanomat: Lahti aikoo vastaanottaa lisää pakolaisia, perussuomalaiset vastaan 31.3.2014

Lahti on lisäämässä pakolaisten vastaanottoa Syyrian kriisin takia. Maanantaina kokoontunut kaupunginhallitus esittää, että pakolaiskiintiö nostettaisiin tänä vuonna tilapäisesti 40 henkilöön.

Lahti on sitoutunut ottamaan vastaan vuosittain 20 uutta kiintiöpakolaista. Viime vuonna heitä tuli 21. Lahden vastaanottamien kiintiöpakolaisten lisäksi kaupunkiin muutti omatoimisesti 23 myönteisen oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa, 9 kiintiöpakolaista sekä 13 henkilöä perheenyhdistämisen kautta. Lahteen muuttaa myös inkerinsuomalaisia paluumuuttajia, viime vuonna 81 henkilöä.

Valtio maksaa pakolaisten vastaanotosta laskennallisia ja todellisten kustannusten mukaan maksettavia korvauksia. Todellisten kustannusten mukaan maksettavia erityiskorvauksia ovat muun muassa kotoutumistuki ja toimeentulotuki kolmelta vuodelta.

Kaupungin sosiaali- ja terveystoimen mukaan 20 henkilön lisäkiintiötä varten ei tarvita huomattavia lisäresursseja, koska vastaanotto jakautuu tälle ja ensi vuodelle. Maahanmuuttopalveluilla on käytössä asuntoja, joihin pakolaiset voidaan sijoittaa. Lisäksi Lahden Talot on luvannut 2-3 perheasuntoa kiintiöpakolaisten käyttöön.

Kaupunginhallitus hyväksyi pakolaiskiintiön nostamisen äänin 9-2. Vastaan äänestivät perussuomalaisten Rami Lehto ja Maarit Tuomi. Kiintiön nostamisesta päättää kaupunginvaltuusto.