tiistai 4. helmikuuta 2014

Yle: Romaneja kannustetaan hakeutumaan yliopistoihin ja politiikkaan - romaninimi hankaloittaa edelleen työn saantia

Yle: Romaneja kannustetaan hakeutumaan yliopistoihin ja politiikkaan - romaninimi hankaloittaa edelleen työn saantia 4.2.2014

Vaikka romanit kouluttautuvat aiempaa innokkaammin, asennetyötä riittää yhä niin romaniväestön kuin valtaväestön piirissä. Alueelliset neuvottelukunnat tekevät aloitteita ja esityksiä esimerkiksi romaniväestön työllistymisen edistämiseksi.

Itä-Suomen alueellisen romaniasian neuvottelukunnan uusi puheenjohtaja Kristiina Markkula harmittelee, että työn saanti voi edelleen olla vaikeaa, jos työhakemuksessa on romaninimi.

– Työllistyminen torppaa edelleen siihen. Eli kyllä yleisissä asenteissa on vielä tekemistä, jotta saadaan romanit samalle viivalle valtaväestön kanssa, toteaa Markkula.

Markkula toivookin, että koulutuksen ja työllisyyden merkitystä romaniväestölle korostetaan lähivuosina entisestään.

– Aika hyvin romanit ovat löytäneet jo ammattikoulutuksen, mutta nyt pitäisi löytää myös lukio ja sitä kautta yliopisto. Yliopistokoulutusta ei vielä monella romanilla ole. Ammattikoulutus on kyllä erittäin tärkeää, mutta tarvitaan myös romanitaustaisia lääkäreitä, juristeja, ja kauppatieteilijöitä, sanoo Markkula.

Romanien ammattivalikoiman laajentaminen merkitsisi Markkulan mielestä romanien äänten kuuluviin saattamista nykyistä paremmin.

– Romaneja tarvitaan myös politiikkaan vaikuttamaan tähän heidän omaan asiaan.

Markkula toimii Itä-Suomen alueellisen romaniasiain neuvottelukunnan puheenjohtajana seuraavan kolmen vuoden ajan. Hän työskentelee tällä hetkellä Mikkelin kaupungilla vs. kulttuurisihteerinä. Markkula on koulutukseltaan kulttuuriantropologi. Hän pitääkin tärkeänä, että romanien kieli ja kulttuuri säilyvät.

– Romanikieli pitäisi säilyttää, joten romanien oman kielen opetusta pitäisi tukea.

Suomessa on neljä romaniasiain neuvottelukuntaa, jotka tekevät myös yhteistyötä romanien osallistumismahdollisuuksien ja tasa-arvon edistämiseksi. Neuvottelukunta tekee esimerkiksi julkilausumia ja esityksiä kunnille tai muille tahoille.

– Joka vuosi meillä on neuvottelukuntien yhteinen tapaaminen, jossa käymme läpi ajankohtaisia aiheita. Kuulostelemme, mitä eri alueilla tehdään ja otamme näin oppia toisiltamme.