perjantai 7. helmikuuta 2014

Raahen Seutu: Zamanin onnen avaimet: kaksi työtä ja opiskelu

Raahen Seutu: Zamanin onnen avaimet: kaksi työtä ja opiskelu 7.2.2014

Zamani Ismailin teesit ovat: opettele kieli ja opiskele kulttuuri.

– Älä sano pakolaiseksi. Se on jotain sellaista, jolle hallitus maksaa kaiken, yllättää Sri Lankasta Etelä-Afrikan kautta Suomeen päätynyt Zamani Ismail heti haastattelun aluksi ja esittelee oleskelulupaansa.

Raaheen puolitoista vuotta sitten muuttanut Zamani pitää kunnia-asiana, että hän maksaa itse vuokransa ja laskunsa siinä ohessa, kun opiskelee.

Zamani Ismail opiskelee Raahen ammattiopistossa sähköalalla ja suunnitelmissa on jatkaa tutkinnon jälkeen ammattikorkeakouluun.

– Sähköinsinööriksi.

Zamanin päivät täyttyvät opiskelun lisäksi kahdesta työstä, jota hän tekee siivoojana raahelaisessa marketissa, perunatehtaalla ja Raahelaisen lehdenjakajana.

Ylijäävän ajan hän täyttää kotitehtäviä tekemällä, lueskelemalla ja ystäviä tapaamalla. Tosin vapaita ei juurikaan ole, vain yksi päivä viikossa.

– Olen onnellinen mies, nyt itsenäinen, vakuuttaa Zamani.

Kolmikymppinen mies muistelee neljän vuoden takaista saapumistaan Helsinkiin. Jo alussa hänelle selvisi, että päästäkseen täällä elämän syrjään ja hyväksytyksi yhteisön jäseneksi haltuun on otettava kieli. On myös tutustuttava maan kulttuuriin ja tapoihin.

Mies huomasi myös pian, että Suomessa arvostetaan työtä.

Suomen systeemiä, jossa verovaroin kustannetaan koulutus ja terveydenhuolto, Zamani kiittää. Se tarjoaa kaikille samat mahdollisuudet ja on itsestä kiinni, kuinka sen käyttää hyväkseen. Sri Lankassa on toisin. Hän on kasvanut perheessä, jossa arvostettiin koulutusta. Eläkkeellä oleva isä itse toimi tuolloin englannin kielen opettajana ja äiti oli kotona.

Raahen ammattiopistossa opiskeluun mies on tyytyväinen. Häntä on tuettu, ohjattu ja hänelle on esitelty vaihtoehtoja, mutta valintansa hän on voinut tehdä itse.

Englannin, sinhalin, tamilin ja eteläintialaisen malay-kielen lisäksi Zamani taitaa neljä vuotta maahan tulonsa jälkeen suomea. Kehut hyvästä suomen kielestä mies kuittaa hämmentyneenä, suomalaisesti torjuen.

– Kuuntelen radiota, televisiota, luen, paljastaa hän metodiaan.

Hän arvelee, että kielikurssien lisäksi kielen oppimista on edistänyt myös se, että hän ei ole eristäytynyt englannin kielisten pariin. Hän on rohkeasti hakeutunut suomalaisten joukkoon. Osin kielen oppimisen vuoksi hän suuntasi pohjoiseen.

Suomalaisia ystäviä hänellä on jo useita, Raahessakin. Mies tosin myöntää, ettei ystävystyminen kantaväestön kanssa ole helppoa. Vähä vähältä suomalainen päästää lähemmäksi ja kun ujous ja ehkä varautuneisuuskin murtuu, saa hänestä rehellisen ja aidon ystävän.

Suomalaisen kulttuurin tutkimuksessaan Zamani on ottanut jo tuntumaa kesämökkeilyyn. Aikansa helsinkiläisten työkaverien ja ystävien mökki-intoilua kuunneltuaan päätti myös hän kokeilla järvi-sauna-mökki-hoitoa vuokramökillä.

– Hiljaisuus, linnut laulavat, voi vain olla, ihastelee hän.

Kulttuuriopinnoissaan hän suunnittelee seuraavaksi tekevänsä tuttavuutta pilkkimiseen. Se on näyttänyt eksoottiselta ja sopivalta luonnossa liikkumisesta pitävälle. Hiihtäminen onkin jo tuttua.

Kuntoilukin kuuluu Zamanin ohjelmaan, mutta enemmänkin hyötyliikuntana. Raahelaista hän jakaa kahdella alueella. Työhön kuluu kuutisen tuntia kävellen ja portaita nousten.

– Minulle maksetaan kuntoilusta. Toiset maksavat, että pääsevät kuntoilemaan.

Zamani Ismail, viralliselta nimeltään Abdul Cader Zamani Ismail ajattelee itseään suomalaisena, jolla on juuret Sri Lankassa.

Kymmenisen vuotta tapahtuneen lähtönsä jälkeen hän on kerran käynyt perheensä luona, mikä lievitti ikävää. Skype ja facebook ovat käytössä. Viihtymistä Suomessa edistää myös se, että Zamanin isosisko perheineen asuu Raahessa.

Sri Lankan hän kertoo jättäneensä taakseen, koska siellä olo kävi hänelle yhä vaarallisemmaksi. Sissisotaa käyvässä maassa hänen olisi pitänyt valita puolensa singaleesien armeijan ja tamilitiikereiden välillä.

Tamili- ja singaleesitaustaiselle miehelle tehtävä oli mahdoton. Hän valitsi kolmannen tien ja pakeni isänsä kannustamana. Perheen ainoalle pojalle haluttiin tulevaisuus.

– Isäni on sivistynyt mies ja hän rakastaa minua.

Tulevaisuutensa Zamani haluaa rakentaa Suomessa: opiskella, tehdä työtä, matkustaa ja nähdä maailmaa.

Hämmentyneenä suorasukaiseen kysymykseen seurustelusta ja perheen perustamisesta Zamani vastaa, ettei hänellä ole nyt aikaa seurusteluun. Opinnot ja työt vievät kaiken ajan. Mutta perhe on haaveissa, sitten joskus.

FAKTA
- Sri Lanka, vuosina 1948-1972 Ceylon.
- Maa tamilien ja singaleesien välisessä sisällissodassa 1983-2009.
- 21,5 miljoonaa asukasta.
- Abdul Cader Zamani Ismail syntynyt 1983 Kandyssa Sri Lankassa.
- Vanhemmat ja pikkusisko Sri Lankassa, iso sisko perheineen Raahessa.
- Suomeen 2010 Etelä-Afrikasta.
- Koulutus, lukio Sri Lankassa, automekaanikko ja tietokonealan opintoja.
- Opiskelee nyt Raahen ammattiopistossa sähköalaa.