maanantai 3. helmikuuta 2014

Lapin yliopisto: Kestävä maahanmuuttajayrittäjyys Lapissa

Lapin yliopisto: Kestävä maahanmuuttajayrittäjyys Lapissa 3.2.2014

Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana Suomesta on kehittynyt entistä kansainvälisempi ja etnisesti monimuotoisempi valtio. Maahanmuutto on Suomessa pääosin keskittynyt etelän suuriin kaupunkeihin, mutta myös Lappiin suuntautuva muuttoliike on viime vuosina lisääntynyt. Kaikesta Lappiin suuntautuvasta muuttoliikkeestä noin 16 prosenttia on ulkomailta muuttavia.

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen vetämä Kestävä maahanmuuttajayrittäjyys Lapissa -ESR-hanke on koonnut yhteen Lapissa yrittäjinä toimivien ja yrittäjyydestä kiinnostuneiden maahanmuuttajien näkökulmia ja kiinnostusta perustaa yrityksiä Rovaniemelle ja Meri-Lapin alueelle.

– Aikuisiällä Suomeen muuttavat siirtyvät täkäläisille työmarkkinoille muualla hankitun osaamisen ja taitojen kanssa. Mikäli maahanmuuttajan koulutusta, aikaisempaa työkokemusta, kielitaitoa ja muita työelämätaitoja ei tunnusteta, kasvaa riski joutua joko työttömäksi tai tyytymään osaamista ja aikaisempaa työasemaa vaatimattomampiin tehtäviin. Siksi oman yrityksen perustaminen voi olla maahanmuuttajille mahdollinen väylä työelämään, kertoo Kestävä maahanmuuttajayrittäjyys -projektin tutkija Nafisa Yeasmin Lapin yliopistosta.

Hanke järjestää 10. helmikuuta klo 9.00–12.15 Lapin yliopiston Arktisen keskuksen auditoriossa asiantuntijaseminaarin, jossa tarkastellaan yrittäjyydestä kiinnostuneiden maahanmuuttajien nykyisiä palveluita, kuullaan YritysHelsingin asiantuntija Toivo Utson kokemuksia maahanmuuttajayrittäjien kanssa työskentelystä ja esitellään Kestävä maahanmuuttajayrittäjyys -hankkeen tuloksista. Seminaariin on vapaa pääsy, ennakkoilmoittautumiset pyydetään sähköpostilla osoitteeseen: nafisa.yeasmin (at) ulapland.fi. Seminaarin ohjelma.


Taustaa

Lapissa asuvien ulkomaan kansalaisten määrä on 2000-luvulla kaksinkertaistunut: vuonna 2000 maakunnassa asui noin 1 700 ulkomaan kansalaista, mutta vuonna 2012 heitä oli jo 3 500. Yli puolet Lapin ulkomaalaisista on jonkin toisen Euroopan maan kansalaisia. Väestönkehityksen ja poismuuton takia väestöllinen huoltosuhde työssäkäyvän ja työmarkkinoiden ulkopuolella olevan väestön (lapset, nuoret, ikääntyneet) on heikentymässä. Siten Lappi tarvitsee maahanmuuttajia sekä työvoimaksi että maakunnan elinvoimaisuuden turvaamiseksi.

Yrittäjäaktiivisuuden lisääntyminen nähdään usein yhtenä maahanmuuton positiivisena vaikutuksena suomalaiseen yhteiskuntaan. Eniten maahanmuuttajataustaisten perustamia yrityksiä on pääkaupunkiseudulla. Lapin maahanmuuttostrategia 2017 toteaa, että Lapissa oli vuonna 2010 ulkomaalaisia palkansaajia 812 ja yrittäjiä 167. Tyypillisimmät ulkomaalaistaustaisten yrittäjien toimialat ovat majoitus- ja ravitsemistoiminta (18 %), hallinto- ja tukipalvelutoiminta (16 %) ja tukku- ja vähittäiskauppa (13 %).