maanantai 10. helmikuuta 2014

Karjalainen: Halla-aho nosti tunteita pintaan

Karjalainen: Halla-aho nosti tunteita pintaan 8.2.2014
Jussi Halla-aho: Lieksa käsirysyn partaalla (blogi) 10.2.2014
Uljas, kolumni: Tiina Sotkasiira: Maahanmuuttokriittinen matkasaarnaaja
Helena Eronen: Lieksalaisia asenneongelmia (blogi)

Maahanmuuttokeskustelu: Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon vaalikiertueen keskustelu meni väittelyksi Lieksassa.

Kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps.) eurovaalikiertueen lauantainen keskustelutilaisuus Lieksan kulttuurikeskuksessa päättyi kiivaahkoon väittelyyn Jussi Halla-ahon, paikallisten maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten välillä.

Tapahtumaan osallistui reilu parisataa henkilöä, joista karkeasti noin puolet oli maahanmuuttajia. keskusteluun oli kutsuttu myös Lieksan virkamiesjohto, mutta yksikään heistä ei ilmaantunut paikalle. Tieto virkamiesten puuttumisesta kohahdutti ensin lieksalaisia kuulijoita, jonka jälkeen sali antoi tilanteelle sarkastiset aplodit.

Ennen väittelyn asteelle jäänyttä keskustelua Halla-aho kävi läpi muun muassa perussuomalaisten keskeisiä maahanmuuttokriittisiä teesejä, kuten kustannusten laskemisen vaikeutta ja maahanmuuttajien heikkoa työllistymistilannetta, rikostilastoja ja maahanmuuttajataustaisten nuorten Euroopassa aiheuttamia mellakoita.

Halla-ahon mielestä työperäinen ja humanitaarinen maahanmuutto pitäisi pystyä erottelemaan toisistaan, sillä niillä ei ole hänen mukaansa oikeastaan mitään tekemistä keskenään.

-  Jos maahan muuttaisi ainoastaan helposti kotoutuvia ja itsestään työllistyviä ihmisiä, niin maahanmuutto aiheuttaisi paljon vähemmän keskustelua ja kriittisiä asenteita.

- Pointti on, että meillä ei ole varaa sellaiseen maahanmuuttoon, jossa 13 prosenttia tulijoista työllistyy. Toisekseen tämä on yksi keskeinen syy siihen, miksi somalien maahanmuutto herättää niin paljon kriittisiä puheenvuoroja Suomessa.

Maahanmuuttajayleisön mielestä perussuomalaiset ovat aiheuttaneet mielipiteillään mahanmuuttajille ongelmia ja vaikeuttavat täten heidän kotouttamistaan.

- Maahanmuuttokriittiset puolueet ovat saaneet kannatusta kaikkialla Euroopassa juuri siksi, että kasvava osuus kantaväestöstä tuntee suurta tyytymättömyyttä maahanmuuton aiheuttamia ongelmia kohtaan. Emme me ole syy ongelmiin, me olemme seurasta maahanmuuton ongelmista, Halla-aho vastasi.

Keskustelussa sivuttiin myös marraskuista Lieksan valtuuston kahvipöytämöläytystä ja sitä, miksi maahanmuuttajista nostetaan esille aina negatiivisia puolia. Osa yleisöstä ei malttanut pitää mölyjä mahassaan, ja puheen sekaan kantautui välillä asiattomia huudahduksia. Runsas somalinkielen käyttö vaikutti häiritsevän monia.

-  Ongelmat eivät synny siitä, että joku lausuu harkitsemattomia maahanmuuttajista ja puhuu heille rumia. Ongelma on siinä, että jotkut maahanmuuttajaryhmät ovat onnistuneet omalla toiminnallaan luomaan itsestään hyvin kielteisiä mielikuvia, Halla-aho totesi kysymykseen.

- On täysin suoraan myönnettävä se, että somalit eivät varmaankaan ole Suomen historian suosituin vähemmistö. Minun mielestäni somaleilla olisi syytä monessa mielessä katsoa peiliin ja miettiä, mistä ongelma johtuu.

Hannes Nevalainen puuttui keskusteluun ja ehdotti, että maahanmuuttajat voitaisiin koota omaan lääniinsä.
- Annetaan kuokka ja siemenpussi mukaan. Tehkööt elämänsä niin hyväksi kuin tahtovat, Nevalainen sanoi ja sai salilta taputukset.

Halla-aho totesi, että siirtokarjalaisten sotienjälkeinen asuttaminen oli Suomen historian onnistunut integraatiotarina.
- Voitaisiin miettiä, miten heidät sitoutettiin osaksi yhteiskuntaa. Ehkä se voisi olla toimivampi metodi kuin tällainen nykyään muodissa oleva kuoliaaksi halaaminen, joka passivoi ihmisiä.