sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Iltalehti: Suomeen saapuu 500 kiintiöpakolaista Syyriasta

Iltalehti: Suomeen saapuu 500 kiintiöpakolaista Syyriasta 16.2.2014

Suomeen saapuu tänä vuonna 500 kiintiöpakolaista Syyriasta.

Syyrialainen Yahua Najar ei haluaisi olla yksi heistä.

- En tahdo olla epäkohtelias! Mutta me aiomme palata kotiin mahdollisimman pian, mies sanoo.

Najar perheineen on tullut hakemaan ruokakuponkeja Maailman ruokaohjelman WFP:n jakopisteestä Jordanian pääkaupungissa Ammanissa. Pariskunnalla on viisi teini-ikäistä lasta. Heidän luonaan asuu myös Najarin vaimon sisko, jonka kaksi lasta ovat vammaisia.

Perhe pakeni Syyriasta vuosi sitten sen jälkeen kun ryöstelevä väkijoukko hyökkäsi heidän kotiinsa Damaskoksen liepeillä ja vei kaiken, mikä irti lähti.

Syyrian pakolaisista suurin osa on Najarin kaltaisia niin kutsuttuja urbaanipakolaisia. Esimerkiksi Jordaniassa oleskelevista 600 000 syyrialaisesta pakolaisleireillä asuu vain viidennes.

Myös Suomeen otettavat syyrialaiset tulevat leirien ulkopuolelta. STT tapasi Najarin ja muita syyrialaisia pakolaisia Ammanissa tammikuussa. Useimmat heistä tyrmäsivät oikopäätä ajatuksen Suomeen tai muuhun kolmanteen maahan lähtemisestä.

Yleensä tärkein syy ovat suku ja muut läheiset. Liki jokaisella pakolaisella on vielä läheisiä Syyriassa ja kova huoli heidän selviämisestään.

Alimaksi esittäytyvä iäkäs nainen näyttää kännykästään kuvan Syyriassa olevasta pojastaan, joka sairastaa pahaa diabetesta. Kysymys kauas Suomeen lähdöstä saa naisen kauhistumaan.

-En voisi ikinä jättää kotimaatani ja lapsiani, hän sanoo ja alkaa itkeä.

YK tekee alkukarsinnan

Suomi valitsee pakolaiset YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n suosituksesta. Järjestö suosittelee kiintiöpakolaisiksi niitä, joiden katsotaan olevan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa.

UNHCR:n tiedottaja Peter Kessler kertoo, että ensimmäisellä sijalla ovat muun muassa pakolaiset, joilla on pahoja terveysongelmia sekä perheet, joissa äiti on jäänyt yksin lasten kanssa.

- Mutta ei se tietenkään mene niin, että lähettäisimme kaikki sydänvaivoista kärsivät Suomeen ja amputoidut Ruotsiin. Lisäksi jokainen maa päättää lopulta itse siitä, kenet ottaa, Kessler korostaa.

UNHCR:n suositusten jälkeen Maahanmuuttovirasto haastattelee pakolaiset paikan päällä. Tällä tietoa valintamatka Jordaniaan tehdään maaliskuussa ja Libanoniin toukokuussa.

Kun pakolaiset on valittu, heille annetaan opetusta Suomesta ja Suomessa asumisesta. Ensimmäinen kurssi alkaa Jordaniassa kesäkuussa. Maahanmuuttovirasto arvioi, että ensimmäiset syyrialaispakolaiset saapuvat Suomeen alkusyksystä.

"Kuin olisimme menettäneet ihmisarvomme"

Ammanin urbaanipakolaiset kertovat, että elämä kaupungissa on kallista ja vaikeaa. Jordanian laki kieltää pakolaisilta työnteon, mutta monien muiden tavoin Najar paiskii pimeästi töitä selvitäkseen vuokranmaksusta.

- Tuntuu, että olemme menettäneet ihmisarvomme. Jordanialaiset kohtelevat meitä kurjasti, vaikka sanomme heille, että emme halua teidän maatanne tai teidän asuntojanne, haluamme palata Syyriaan, Najar sanoo.

Hän kantaa huolta Syyriassa asuvasta 85-vuotiaasta äidistään, jonka kotiseudulle ei ole saatu apua yli puoleen vuoteen.

- Mutta uskon, että jumala löytää ratkaisun. Syyrialaiset ovat kovia tekemään töitä ja rakentavat maansa uudestaan: menee viisi vuotta, kun asiat saadaan kuntoon. Syyrialaiset rakastavat toisiaan ja pystyvät jälleen elämään rinta rinnan, Najar uskoo.