perjantai 7. helmikuuta 2014

HS: Suomeen saapui ylivoimaisesti eniten turvapaikanhakijoita Irakista

Helsingin Sanomat: Suomeen saapui ylivoimaisesti eniten turvapaikanhakijoita Irakista 7.2.2014
Maahanmuuttoviraston tiedote: Vuonna 2013 turvapaikkaa haki suomesta 3 238 henkilöä
Turvapaikka-asioiden tilastokatsaus 2013 (pdf)

Turvapaikanhakijoita saapui viime vuonna ylivoimaisesti eniten Irakista. Sen sijaan syyrialaishakijoiden määrä yllättäen väheni maan väkivaltaisuuksista huolimatta.

Turvapaikanhakijoiden kokonaismäärä tuntuu vakiintuneen viime vuosina runsaan 3 000:n tuntumaan. Maahanmuuttovirasto tiedotti perjantaina, että viime vuonna Suomesta haki turvapaikkaa 3 238 ihmistä.

Vuotta aiemmin hakijoita oli 3 129 ja sitä edellisenä vuonna 3 088 henkilöä.

"Tilanne on ollut stabiili jo muutaman vuoden", myöntää Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Aiempina vuosina turvapaikanhakijoiden määrät ovat vaihdelleet huomattavasti enemmän. Vuosina 2006–2010 hakijamäärät ovat heilahdelleet 1 500:n ja 6 000:n välillä.

Turvapaikanhakijoita tuli viime vuonna Suomeen pääosin samoista maista kuin aiemminkin. Ylivoimaisesti eniten hakijoita saapui Irakista.

Irakista tuli 819 hakijaa, Venäjältä 246 ja Somaliasta 217.

Syyriasta saapui Suomeen maan väkivaltaisuuksista huolimatta edellisvuotta vähemmän turvapaikanhakijoita. Syyriasta tulleiden hakijoiden määrä väheni 183:sta 149:ään.

Tilanne yllätti myös viranomaiset, sillä Syyriasta on paennut paljon ihmisiä maansa rajojen ulkopuolelle. Ruotsiin tuli viime vuonna lähes kuusinkertainen määrä syyrialaisia turvapaikanhakijoita Suomeen verrattuna.

"Olemme odottaneet ja varautuneet, että syyrialaisten hakijoiden määrä voisi kasvaa Suomessakin", Esko Repo sanoo.

Hänen mukaansa on vaikea arvioida, miksi sotimista Eurooppaan paenneet ovat hakeneet suojaa muista maista kuin Suomesta. Yksi mahdollisuus on se, että he ovat hakeutuneet sellaisiin maihin, joissa on ennestään suuria syyrialaisyhteisöjä.

Eri EU-maiden päätöskäytännöillä ei pitäisi Esko Revon mukaan olla merkitystä asiaan. Kaikki maat tarjoavat heille suojelua eivätkä palauta takaisin Syyriaan.

Maahanmuuttovirasto ratkaisi viime vuonna kaikkiaan 4 055 turvapaikkahakemusta. Myönteisen päätöksen eli turvapaikan tai oleskeluluvan sai 45 prosenttia hakijoista.

Vuotta aiemmin myönteisen päätöksen sai 42 prosenttia hakijoista.