sunnuntai 16. helmikuuta 2014

HS: Helsinkiläisiä kutsutaan tarjoamaan yösija kodittomille

Helsingin Sanomat: Helsinkiläisiä kutsutaan tarjoamaan yösija kodittomille 16.2.2014

Kallion seurakuntalaiset käynnistivät Helsingissä sunnuntaina "toisenlaisen hiihtoloman", tempauksen jossa ihmisiä kutsutaan tarjoamaan kotoaan yösija asunnottomille ihmisille tai perheille viikoksi.

"Meillä on yhteiskunnassa tilanne, että kaikki meidän kaupungissamme olevat ihmiset eivät voi nukkua sisällä. On tärkeätä, että siitä puhutaan", sanoo hankkeen käynnistäjä Marjaana Toiviainen.

Hiihtolomaviikon aikana aktivistit haluavat rakentaa "välittämisen yhteisöä" koteihin ja Kallion seurakunnan tiloihin. Toiminta keskittyy majapaikan ja materiaaliavun antamiseen lähinnä paperittomille ulkomaalaisille.

"Helsingissä helmikuun pakkasilla on ihmisiä, joille ei riitä hätämajoitusta. Ajattelin, että eihän näin voi olla", Toiviainen sanoo. Hän kertoo saaneensa kasaan jo toistakymmentä vapaaehtoista antamaan majapaikan kotoaan.

Viikko ei muuta yhteiskunnallisia epäkohtia, kansalaistempauksen tiedotteessa sanotaan. "Mutta se voi olla viesti: se, että ihminen joutuu elämään ulkosalla tai ilman asuntoa, on kohtuutonta."

Toiviainen itse on ottanut kotiinsa romanialaisen pariskunnan, jonka hän tapasi kodittomien päiväkeskuksessa. Yhteistä kieltä ei ole, mutta ystävyyssuhde on Toiviaisen mukaan syntynyt nopeasti.

"Ajattelin aluksi, että meneeköhän minulta nyt telkkari, mutta nämä tehokkaat ihmiset ovat panneet asuntoni kuntoon".

Toiviainen järjesti kotonaan ravintolapäivän, jolla hän keräsi varoja lähetettäväksi romanialaispariskunnan lapsille, jotka ovat jääneet kotiseudulle. Vasili Stoika ja hänen vaimonsa Cristina Cantarajiu avustivat keittiössä.

"Meillä on Facebookissa tapahtuma "toisenlainen hiihtoloma", ja meihin voi ottaa yhteyttä", Toiviainen sanoo. Puuhaihmiset ilmoittavat verkkosivulla myös materiaalitarpeista. Monet saattavat tarvita lämpimiä alusvaatteita, makuupusseja ja kenkiä.

Tuoreen selvityksen mukaan asunnottomia maahanmuuttajia oli viime vuonna miltei 2 000. Määrä on 28 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Maahanmuuttajien osuus kaikista asunnottomista on noin neljännes. Ongelma keskittyy pääkaupunkiseudulle.

"Maahanmuuttajat pärjäävät huonosti vapailla vuokramarkkinoilla, ja meillä on krooninen pula kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista", Petri Karppinen ympäristöministeriön koordinoimasta pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmasta sanoi aiemmin Helsingin Sanomille.

Suurin osa asunnottomista – myös maahanmuuttajista – asuu tyypillisesti tilapäisesti sukulaistensa ja tuttaviensa luona.