tiistai 7. tammikuuta 2014

HS: Bussikuski teki turbaanikiellosta tutkintapyynnön poliisille

Helsingin Sanomat: Bussikuski teki turbaanikiellosta tutkintapyynnön poliisille 7.1.2014

Sikhipäähineen käytöstä työaikana taisteleva vantaalainen bussikuski on tehnyt työnantajan turbaanikiellosta tutkintapyynnön poliisille. Gill Sukhdarshan Singh asioi Tikkurilan poliisiasemalla tiistaina aamupäivällä.

Singhin tukena oli työsuojeluvaltuutettu ja Veolia Transport Vantaan pääluottamusmies.

"Taistelen niin kauan, että saan luvan pitää päähinettäni", Singh sanoi Helsingin Sanomille käytyään poliisiasemalla.

Bussiyhtiö Veolia Transport kielsi Singhin turbaanin käytön helmikuussa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) piti jo kesällä kieltoa syrjivänä ja pyysi työnantajalta lisätietoa kiellon perusteista.

Saamansa tiedon pohjalta avin tarkastaja linjasi joulukuun lopussa, että bussiyhtiö syyllistyy turbaanikiellolla välilliseen syrjintään.

Tarkastajan mukaan kielto on näennäisen puolueeton, mutta se "asettaa Singhin erityisen epäedulliseen asemaan niihin nähden, joiden uskonto ei edellytä päähineen käyttöä".

Tarkastajan mukaan työnantajan perustelut kiellolle eivät ole uskottavia. Veolia Transport on vedonnut muun muassa lakiin, jonka mukaan kuljettajalla tulee olla virkapuku, josta tämän asema käy ilmi.

Bussiyhtiö kiistää syyllistyneensä syrjintään. Sen mukaan Singh itse asiassa vaatii itselleen muita parempaa asemaa, tarkastuskertomuksessa sanotaan.

Sitovasti asia voidaan ratkaista ainoastaan tuomioistuimen päätöksellä.