keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Yle: Turvapaikkahakemuksen käsittely entistä nopeampaa: Päätös puolessa vuodessa

Yle: Turvapaikkahakemuksen käsittely entistä nopeampaa: Päätös puolessa vuodessa 11.12.2013

Pääsyy joutuisampaan päätöksentekoon on 2,7 miljoonan euron lisämääräraha, jonka turvin Maahanmuuttovirasto on palkannut 40 ylimääräistä virkailijaa.

Maahanmuuttovirasto on onnistunut nopeuttamaan turvapaikkahakemusten käsittelyä. Päätöksen saa nyt keskimäärin 190 päivässä eli reilussa puolessa vuodessa. Käsittely on viime vuodesta nopeutunut yli kahdella kuukaudella.

Pääsyy joutuisampaan päätöksentekoon on 2,7 miljoonan euron lisämääräraha, jonka turvin Maahanmuuttovirasto on palkannut 40 ylimääräistä virkailijaa. Lisäksi viranomaisyhteistyötä on lisätty ja toimintakäytäntöjä muutettu.

– Me on pyritty etupainotteiseen käsittelyyn, että kykenisimme arvioimaan hakemuksia hyvin aikaisessa vaiheessa. Meidän asiantuntijat ovat jo poliisin kanssa yhdessä hakemusten jättövaiheessa ja poliisin tutkintavaiheessa olleet mukana tekemässä tiettyjä omia arvioitaan, kertoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Tällä hetkellä Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköllä on käytettävissään 73 henkilötyövuotta. Tämä virkamiesjoukko pystyy antamaan neljätuhatta päätöstä vuodessa – enemmän kuin uusia hakemuksia tällä hetkellä tulee. Niinpä käsittelyä odottava 1 200 hakemuksen jono lyhenee sekin koko ajan.

Hakijamäärät edellisvuoden tasolla

Turvapaikkahakemusten käsittelyjen nopeuttaminen on hallitusohjelman tavoitteita. Maahanmuuttoviraston Esko Repo toivoo hallituksen panostavan siihen myös jatkossa.

– Panostus päätöksenteon resursseihin säästää moninkertaisesti vastaanottokuluista. Jos tuhat hakijaa on vuoden vastaanottokeskuksessa odottamassa turvapaikkapäätöstä, se maksaa 14–15 miljoonaa euroa, Repo laskee ja muistuttaa, että viraston henkilöstön vähentäminen venyttäisi jälleen käsittelyaikoja.

Suomeen on tänä vuonna marraskuun loppuun mennessä saapunut kolmisentuhatta turvapaikanhakijaa: eniten Irakista, Venäjältä, Somaliasta ja Nigeriasta. Määrä on pysynyt viime vuoden tasolla. Repo arvioi, että vuoden turvapaikanhakijasaldo tulee asettumaan noin 3 250:een.

Amnestylta risuja ja ruusuja

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalilta turvapaikkapäätösten nopeutuminen saa kiitosta, mutta myös kritiikkiä.

– Parannusta on toki tapahtunut verrattuna viime vuosiin, mutta edelleenkään tässä ei pystytä riittävästi huomioimaan kidutettujen ja traumatisoituneiden tarpeita. Heille tämä 190 päivääkin voi olla kestämätön aika, sanoo Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

Mehtonen kaipaa myös lisäpanostusta turvapaikkaprosessin laatuun.

– Suomi on saanut muutamia täytäntöönpanokieltoja kansainvälisiltä valvontaelimiltä – YK:n kidutuksenvastaiselta komitealta ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta – ja se kertoo siitä, että Suomen järjestelmän läpi on päässyt henkilöitä, joille olisi todennäköisesti pitänyt myöntää kansainvälistä suojelua. Pitäisi miettiä, onko turvapaikkaprosessimme oikeudenmukainen ja tehokas. Tehdäänkö laadukkaita ja hyviä päätöksiä.

Mehtosen mielestä viranomaisille ja tuomioistuimille voisi antaa lisää perus- ja ihmisoikeuskoulutusta. Lisäksi turvapaikanhakuprosessissa käytössä olevien avustajien osaamiseen tulisi kiinnittää huomiota.