maanantai 7. lokakuuta 2013

Yle: Ylen Ali ja Husu -ohjelman natsitervehdys hämmensi Facebookissa

Yle: Ylen Ali ja Husu -ohjelman natsitervehdys hämmensi Facebookissa 7.10.2013

Yle Puheen Ali ja Husu -parodiaohjelman nettisivuilla julkaistiin torstaina hämmentävä kuva, jossa ohjelman juontajat stand up -koomikko Ali Jahangiri ja yrittäjä-tulkki Mohamed Abdirahim Hussein tekevät natsitervehdyksen.

Kuva päätyi hetkeksi myös Facebookiin.

Ylen radiopäällikkö Marja Keskitalo selittää, mistä Yle Puheen Ali ja Husu -parodiaohjelman nettisivuilla julkaistussa kuvassa on kyse. Keskitalo korostaa, että tervehdys tehtiin väärä käsi ojossa.

Keskitalon mukaan kuva liittyy ohjelman introon, jossa mainittiin lyhyesti perussuomalaisten kansanedustaja James Hirvisaaren puolueesta erottamiseen johtaneet tapahtumat ja tämän eduskuntavieraan tekemä natsitervehdys.

- Natsitervehdyksen käsittely oli vain pieni osa ohjelmaa. Juontajat tekivät kuvassa tervehdyksen väärällä kädellä, sen tarkoitus oli siis parodioida päivän uutisaihetta.

- Tässä tapauksessa huumorin keinot eivät kuitenkaan toimineet, eikä kuvaa olisi pitänyt julkaista. Se ei missään tapauksessa edusta ohjelman eikä Ylen arvoja, Keskitalo sanoo.

Hän selventää, että ohjelmassa nimenomaan tuomittiin natsit ja natsitervehdys, joka johti Hirvisaaren erottamiseen.

- Kuvan (Jahangirin ja Husseinin) julkaiseminen oli kuitenkin asiatonta ja valitettavaa, Keskitalo päättää.

Kuva poistettiin ohjelman sivuilta pian julkaisemisensa jälkeen. Keskitalon mukaan kuvasta ehti tulla muutama lukijapalaute.