keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Yle: Syyrialaispakolaisten vastaanotto vaatisi lisärahaa Tampereellakin

Yle: Syyrialaispakolaisten vastaanotto vaatisi lisärahaa Tampereellakin 9.10.2013

Maahanmuuttajaneuvosto esittänee 50 syyrialaisen vastaanottoa ensi vuonna. ELY-keskus ei ole vielä tiedustellut kunnilta virallisesti halukkuutta ottaa pakolaisia.

Syyrian pakolaisten vastaanotto ensi vuonna vaatisi lisärahaa Tampereellakin.

Neuvoa-antavana elimenä toimiva Tampereen maahanmuuttajaneuvosto esittänee torstaina kokouksessaan, että kaupunki ottaisi ensi vuonna 50 pakolaista Syyriasta.
Tampereen resurssit tiukoilla

Tampereella on myös vuosittainen 70 pakolaisen kiintiö, johon syyrialaiset eivät sisältyisi. Koko maahan syyrialaispakolaisia on ensi vuonna tulossa 500.

- Esimerkiksi Tampereelle muuttaa hyvin paljon myös muita pakolaistaustaisia ihmisiä. Siksi 70 ihmisen kiintiö on melko suuri, kun ajatellaan, että satoja oleskeluluvan saaneita pakolaisiakin tulee yksin Tampereen alueelle, sanoo maahanmuuttojohtaja Pirjo Pajunen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

- Jos Tampereelle otettaisiin vielä enemmän kuin 70 pakolaista, esimerkiksi Syyriasta, lisäresursseja tarvittaisiin kyllä varsinkin alkuvaiheen vastaanottoon.

Kunnat aiempaa haluttomampia vastaanottoon

Pirjo Pajusen mukaan viimeisen 15 vuoden aikana pakolaisten vastaanottomäärät ovat pienentyneet selvästi Pirkanmaalla. Oleskeluluvan saaneiden määrä on kasvanut, ja he ovat osaltaan vähentäneet esimerkiksi Tampereen kykyä ottaa kiintiöpakolaisia.

Tampereelle pakolaistaustaisia vetävät pienemmistä kunnista esimerkiksi työ- ja koulutusmahdollisuudet.

Maahanmuuttojohtaja Pirjo Pajusen mukaan Pirkanmaan kunnilta ei ole vielä virallisesti kyselty halukkuutta syyrialaisten vastaanottoon, koska ministeriöltä odotetaan tarkempia toimintaohjeita.


Mistä on kyse?
- Syyrialaispakolaisten vastaanotto vaatisi lisäresursseja Tampereellakin
- Kaupungin maahanmuuttajaneuvosto esittänee 50 syyrialaisen vastaanottoa ensi vuodelle
- Tampereella voimavaroja kuluu kiintiöpakolaisten lisäksi myös oleskeluluvan saaneiden avustamiseen