keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Yle: Säilöönottoyksikkö Joutsenoon jo ehkä kesäksi

Yle: Säilöönottoyksikkö Joutsenoon jo ehkä kesäksi 9.10.2013
Yle: Uusi säilöönottoyksikkö tyhjentää poliisien putkia – mutta ei tarpeeksi
Yle: "Käännytettävien säilöönotot tulisi lopettaa tarpeettomina ja vanhanaikaisina"

Rakentaminen aloitetaan heti, kun valtion ensi vuoden budjetti lyödään lukkoon. Erityisesti perheiden säilöönottoon suunniteltuun säilöönottoyksikköön tulee tilat 30 ulkomaalaiselle.

Joutsenon vastaanottokeskukseen suunniteltu säilöönottoyksikkö valmistuu mahdollisesti jo ennen ensi kesää. Vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen kertoo, että rakentaminen aloitetaan heti kun eduskunta hyväksyy ensi vuoden budjetin ja sen mukana uuden säilöönottoyksikön.

- Jos tammikuusta päästään rakentamaan, niin tilat ovat käyttöönotettavissa parhaimmillaan toukokuun loppupuolella, Kähkönen sanoo.

Säilöönottokeskus rakennetaan entisen vankilan vanhaan sellirakennukseen, jota muutetaan käyttötarkoitukseen parhaillaan. Selleistä esimerkiksi tehdään avarampia huoneita ja rakennukseen lisätään kameroita ja muuta turvatekniikkaa.

Tilat suunnitellaan perheiden käyttöön

Erityisesti perheiden säilöönottoon suunniteltuun säilöönottoyksikköön tulee tilat 30 ulkomaalaiselle.

Tällä hetkellä Suomen ainoa säilöönottoyksikkö on Helsingin Metsälän vastaanottokeskuksessa, jossa on paikat 40 henkilölle.

Yksikkö tulee työllistämään 20-25 vastaanottokeskuksen työntekijää.

______________________________

Yle: Uusi säilöönottoyksikkö tyhjentää poliisien putkia – mutta ei tarpeeksi

Uusi säilöönottoyksikkö tulee tarpeeseen, sillä Suomen ainoa säilöönottoyksikkö Helsingin Metsälässä on ääriään myöten täynnä. Tällä hetkellä suurin osa säilöönotettavista ulkomaalaisista joutuu poliisin putkaan.

- Väliseiniä kaadetaan, jotta saadaan lisää tilaa. Valaistus uusitaan. Saimian ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat lupautuneet maalaamaan tänne seinämaalauksia.

Joutsenon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Antti Jäppinen esittelee tulevan säilöönottoyksikön puitteita. Haaste muokata Konnunsuon entisestä sellirarakennuksesta viihtyisämpi on suuri, mutta yritys on kova.

Vastaanottokeskus siirrettiin Konnunsuon entiseen vankilaan keväällä vuonna 2012. Silloin ikkunoiden kalterit ja muut vankilamaiset elementit poistettiin selleistä. Nyt entinen vankilarakennus muokataan lähemmäs alkuperäistä käyttötarkoitustaan. Liikkuminen rakennuksen sisällä on vapaata, mutta ulos ei ole menemistä.

- Ei voida välttyä siltä, etteikö jonkinlaista vankilamaista elementtiä tähän jäisi. Ideana on, että asiakkaat myöskin pysyvät sisällä kun he meidän majoitettavana ovat, Jäppinen sanoo.

Tämä tarkoittaa valvontakameroita, piikkilanka-aitausta pihalle ja vartiointia. Ehkä myös kaltereita ikkunoihin.

- Kalterit ovat kuitenkin epätodennäköinen ratkaisu. Toivotaan, että päädytään esimerkiksi turvalaseihin, Jäppinen sanoo.

Tiloja lapsiperheille

Entisistä vankilaselleistä tulee tilat 30 ulkomaalaiselle. Tilat tehdään myös kahdelle nelihenkiselle lapsiperheelle. Huoneisiin asennetaan televisiot ja yhteen kerroksista rakennetaan keittiö ja leikkihuone.

- Mutta eihän tällainen suljettu yksikkö mikään ideaali paikka ole lasten kasvatukseen. Toivotaan, että oleskeluajat jäisivät mahdollisimman lyhyeksi, Jäppinen sanoo.

Se on kuitenkin parannus nykyiseen tilanteeseen. Tällä hetkellä säilöönottoyksikköön sijoitetut lapsiperheet jakavat samat tilat kaikkien muiden asukkaiden kanssa.

- Käännytyspäätöksen saaneita joudutaan joskus poistamaan tiloista voimakeinoin. Se ei ole lapsille sopivaa nähtävää, Jäppinen sanoo.

Tilaa tarvitaan lisää

Vankilamaisista elementeistään huolimatta tuleva säilöönottoyksikkö lienee parempi vaihtoehto kuin poliisin putka, jonne päätyy suurin osa säilöönotettavista ulkomaalaisista. Suomen tällä hetkellä ainoa säilöönottoyksikkö Helsingin Metsälässä on ollut jatkuvasti täynnä jo vuosia.

- Käytännössä me ollaan oltu täpötäynnä tässä jo vuosia. Olemme hyvin iloisia, että järjestelmä laajenee ja että perheille saadaan paremmat olosuhteet, toteaa Metsälän vastaanottokeskuksen johtaja Pekka Nuutinen.

Vuonna 2012 poliisi teki 1424 säilöönottopäätöstä. Säilöönotetuista 488 päätyi Metsälän säilöönottoyksikköön. Suurin osa rikoksiin syyttömistä turvapaikanhakijoista ja muista oleskelupaikkaa hakevista päätyy siis poliisin putkaan.

Metsälässä on tilaa 40 ulkomaalaiselle. Uusi 30-paikkainen säilöönottokeskus tuskin siis ratkaisee ongelmaa kokonaan.

______________________________


Yle: "Käännytettävien säilöönotot tulisi lopettaa tarpeettomina ja vanhanaikaisina"

Vapaa liikkuvuus -verkoston mielestä Joutsenon Konnunsuolle suunniteltava säilöönottokeskus sotii hallituksen tavoitteita vastaan. Suomen hallituksen tavoitteena on selvittää vaihtoehtoja säilöönotoille sekä luopua yksin maahan tulevien lasten säilöönotoista.

Siirtolaisten oikeuksia tukeva Vapaa liikkuvuus -verkosto pitää Konnunsuolle suunniteltavaa maasta poistettavien ulkomaalaisten säilöönottoyksikköä tarpeettomana.

Verkoston mukaan säilöönotto on vanhanaikainen ja tarpeeton toimenpide. Säilöönotot tulisikin verkoston mielestä lopettaa kokonaan ja tilalle saada korvaavia toimia.

Verkosto vertaa säilöönottoa ihmisten vapaudenriistoon, jolla rajoitetaan ulkomaalaisten liikkumisvapautta.

- Säilöönotto ei perustu rikoslakiin vaan pelkästään ulkomaalaislakiin. Se on äärimmäinen toimenpide eli ihmisiä vangitaan hallinnollisista syistä, toteaa verkoston aktiivi Markus Himanen.

Ilmoittautumisvelvollisuus vaihtoehto

Himasen mukaan korvaava toimi voisi olla käännytettäville ihmisille annettava ilmoitusvelvollisuus.

- Eli heidän täytyy tietyin väliajoin käydä ilmoittautumassa viranomaisille, käytännössä poliisille, Himanen havainnollistaa.

Suomessa on tällä hetkellä ainoastaan yksi säilöönottoyksikkö Helsingin Metsälän vastaanottokeskuksessa. Tästä syystä suurin osa säilöönotettavista ulkomaalaisista joudutaan laittamaan poliisin putkaan.

Himasen mielestä uuden säilöönottoyksikön rakentamista on huono perustella sillä argumentilla, että ihmisiä ei laitettaisi putkiin.

- Kun toinen vaihtoehto on, että ei vangita ylipäätään.

Himasen mukaan säilöönottokapasiteetin lisäämisessä on se riski, että säilöönotot vain lisääntyvät.

Hallitus toimii hitaasti

Vapaa liikkuvuus -verkoston mukaan säilöönottoyksikkö voi olla monelle ulkomaalaiselle hyvin vaikea paikka.

- Monet säilöönotetuista ovat turvapaikanhakijoita, joilla saattaa olla traumaattisia kokemuksia, kuten kidutuksia. Lisäksi Suomessa otetaan säilöön lapsia, Himanen listaa.

Muita haavoittuvia ryhmiä ovat Himasen mukaan vanhukset, odottavat äidit ja mielenterveysongelmista tai muista sairauksista kärsivät.

- Näitä kaikkia ryhmiä otetaan meidän tietojen mukaan Suomessa säilöön, Himanen sanoo.

Vapaa liikkuvuus -verkosto kritisoi Suomen hallitusta hitaista toimista erityisesti lasten säilöönotosta luopumiseksi ja säilöönoton korvaavien toimenpiteiden selvittämiseksi.

Hallituksen on määrä antaa muutosesitykset alaikäisten turvapaikanhakijoiden säilöönottamista ja säilöönoton vaihtoehtoja koskeviin lakeihin eduskunnalle ensi keväänä. Sisäministeriö aloitti ulkomaalaisten säilöönottoa koskevien säännösten tarkistamisen vuonna 2011.

- Sisäministeriöllä on ollut runsaasti aikaa reagoida tähän ja sisäministeriö voisi välittömästi antaa poliisille määräyksen, että alaikäisten säilöönotto on lopetettava ja sitten sen voisi kirjata lakiin. Mutta nyt vaikuttaa siltä, että uusi yksikkö tulee niin sanotusti haavoittuvassa asemassa oleville ryhmille eli säilöönottoa ei oltaisi rajoittamassa, Himanen ynnää.