perjantai 4. lokakuuta 2013

Yle: Kymenlaakson pienimmät kunnat eivät ota pakolaisia vastaan

Yle: Kymenlaakson pienimmät kunnat eivät ota pakolaisia vastaan 4.10.2013

Kymenlaakson kunnista Iitti, Miehikkälä ja Virolahti eivät ole ottaneet vastaan ensimmäistäkään pakolaista. Hamina on viimeksi ottanut pakolaisia vastaan vuonna 2006.

Kymenlaakson kunnista Kotka on kuluvan vuoden aikana ottanut vastaan eniten pakolaisia. Luvut kaupunkien vastaanottamista pakolaismääristä kuitenkin vaihtelevat vuodesta toiseen. Esimerkiksi vuonna 2012 Kotka otti vastaan 91 pakolaista, ja vuoden 2013 syyskuuhun mennessä jo 94 pakolaista.

Asukasluvultaan suurempi Kouvola taas otti viime vuonna vastaan 157 pakolaista, mutta kuluvan vuoden aikana syyskuuhun mennessä vain kuusi.

Määrissä ovat mukana kiintiöpakolaiset, luvan saaneet turvapaikanhakijat, omaehtoiset ja itsenäiset muuttajat, sekä perheen yhdistämiset. Tiedot käyvät ilmi työ- ja elinkeinoministeriön tilastoista.

Vuosien 2009-2012 Kotka otti vastaan noin 355 ja Kouvola noin 485 pakolaista. Muista kunnista Hamina ei ole tuona aikana ottanut vastaan ainuttakaan pakolaista. Viimeksi Hamina vastaanotti kolme pakolaista vuonna 2006.

Pieni, noin 5 370:n asukkaan Pyhtää ei ota ensimmäistäkään pakolaista vastaan. Pyhtään kunnanjohtaja Olli Nuuttilan mukaan kyse on yksinomaan tilojen puutteesta.

- Koska näin on, kunnan suhtautumisesta ei ole käyty syvällistä keskustelua. Perusedellytykset siis puuttuvat, Nuuttila sanoo.

- Pyhtää ei ole ongelmansa kanssa yksin. Pienillä kunnilla yksinkertaisesti olosuhteet ovat sellaiset, että on haastavaa tarjota tiloja ja elämisen mahdollisuuksia pakolaisille, Nuuttila jatkaa.

Sisäministeri Päivi Räsänen on ilmaissut huolensa siitä, että Suomen kunnat ovat haluttomia ottamaan pakolaisia vastaan. Pyhtään kunnanjohtaja Olli Nuuttilan mukaan kunta ei ota asiasta paineita.

- Pyhtäällä ei ole paineita, koska meillä ei ole mahdollisuuksia lähteä tällaiseen. Meillä ei ole tarjota tilaa, jolloin meillä ei ole syytä lähteä harkitsemaan asiaa, Nuuttila sanoo.

Mistä on kyse?
- Vuonna 2012 Kotka otti vastaan 91 pakolaista, ja vuoden 2013 syyskuuhun mennessä jo 94 pakolaista
- Kouvola taas otti viime vuonna vastaan 157 pakolaista, mutta kuluvan vuoden aikana syyskuuhun mennessä vain kuusi
- Hamina on ottanut pakolaisia vastaan viimeksi vuonna 2006
- Iitti, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti loistavat tilastoissa poissaoloillaan