tiistai 8. lokakuuta 2013

Yle: 4-vuotias syyrialaistyttö on jumissa Venäjällä, koska Suomen maahanmuuttovirasto ei tee poikkeuksia

Yle: 4-vuotias syyrialaistyttö on jumissa Venäjällä, koska Suomen maahanmuuttovirasto ei tee poikkeuksia 8.10.2013

Suomessa asuva syyrialaisperhe ei saa neljävuotiasta, vakavasti sairasta sukulaistyttöä hoiviinsa. Suomi on ratifioinut lapsen oikeuksien sopimuksen, jonka mukaan lapsen etu on turvattava, mutta maahanmuuttovirasto pitäytyy pykälien noudattamisessa.

Syyriasta kotoisin oleva Ulla Dkahkneh on asunut useita vuosia Suomessa miehensä ja kahden pienen tyttärensä kanssa. Dkahknehit ovat huolissaan sodan runtelemaan Syyriaan jääneistä sukulaisistaan.

Dkahknehin Syyriassa asuvan siskon mies ja kaksi poikaa ovat kadonneet sodan aikana. Sisko on yrittänyt tulla Dkahknehien luokse Suomeen neljävuotiaan Lana-tyttärensä kanssa, mutta matkalla on ollut monia vastoinkäymisiä.

Dkahknehit ovat tehneet kaikkensa auttaakseen siskoaan ja epilepsiaa sairastavaa Lanaa. Apua on haettu viranomaisilta, mutta vastaus on aina jyrkkä "ei".

Siskoksilla on samanikäiset tyttäret. Ulla Dkahknehin tytär asuu turvallisesti Suomessa, mutta Lanan ensimmäiset elinvuodet ovat kuluneet Syyrian pommitusten keskellä, ja nyt hän on päätynyt venäläiseen lastenkotiin.

- Kun iltaisin laitan oman lapseni nukkumaan, ajattelen, että hän on täällä turvassa ja rauhassa, mutta siellä Venäjällä pieni lapsi on sairaana ja tarvitsee apua. Haluaisin vain, että siskoni ja Lana tulevat Suomeen, että tämä saisi lääkettä ja paremman elämän.

Maahanmuuttovirasto ei jousta

Ulkomaalaislain mukaan Suomesta oleskelulupaa hakevan henkilön täytyy tehdä hakemus sellaisesta maasta, jossa hän oleskelee laillisesti. Dkahknehien sisko ei voinut tehdä hakemusta Syyriassa, koska siellä ei ole Suomen lähetystöä. Siksi hän haki Venäjän viisumin, jotta voisi tulla Venäjän kautta Suomeen.

Venäjälle päästyään syyrialaisnainen haki itselleen ja lapselleen oleskelulupaa Suomesta, mutta ei saanut sitä. Samalla Venäjän viisumi ehti kulua umpeen, ja naisen rahatkin alkoivat olla vähissä. Epätoivoisena tämä otti yhteyttä Suomessa asuviin sukulaisiinsa.

Kun asiat eivät edenneet viranomaisteitse, Ulla Dkahkneh yritti itse auttaa siskoaan. Tämä ei kuitenkaan onnistunut, vaan lopulta Venäjän viranomaiset vangitsivat Dkahknehin siskon, joka yritti matkustaa rajan yli laittomasti väärällä passilla. Lana-tyttö lähetettiin pietarilaiseen lastenkotiin.

Ulla Dkahkneh ei tiedä, saako sairas Lana asianmukaista hoitoa lastenkodissa.

- Me emme voi tehdä mitään. Tilanne on kauhea, koska tyttö on sairaana ja tarvitsee lääkettä. Hän voi kuolla tänään tai huomenna.

Nyt Lana ja hänen äitinsä eivät edes voi hakea oleskelulupaa Suomesta, koska he ovat Venäjällä laittomasti. Suomen maahanmuuttovirasto ei tee poikkeusta edes lapsen kohdalla.

- Tämä on nyt vallitseva käytäntö, mitä noudatetaan, maahanmuuttoyksikön johtaja Tiina Suominen toteaa.

Lapsen oikeuksen pitäisi olla etusijalla

Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteerin Hanna Markkula-Kivisillan mukaan lapsella on aina oikeus suojeluun ja hänen etunsa on muita lakipykäliä tärkeämpi, koska Suomi on ratifioinut sopimuksen lapsen oikeuksista.

- Lapsi on erotettu äidistään ja pantu vieraassa kulttuurissa lastenkotiin, jossa hän ei tunne ketään eikä osaa kieltä. Ei vaikuta siltä, että lapsen etu olisi ollut ensisijainen määritelmä, jos vaihtoehtona on se, että hän voisi päästä Suomeen sukulaistensa luokse.

Markkula-Kivisilta muistuttaa, että sopimus lapsen oikeuksista on Suomessa voimassa olevaa lainsäädäntöä, jota pitäisi myös käytännössä soveltaa.

- Muut ohjeet eivät mene sopimuksen ohi. Toivoisin todella, että katsotaan lapsen etua ja toimitaan sen mukaan, eikä pidättäydytä pykälien taakse. Ei niitä ole kirjoitettu niin, etteikö tilanteen mukaan voisi yrittää löytää humanitääristä ratkaisua.

Järjenkäyttö on mahdollista

Myös EU-komissio ja ja sisäasiankomissaari Cecilia Malmström ovat vaatineet, että EU-maissa asuvien syyrialaisille omaisille pitäisi myöntää viisumeita mahdollisimman avokätisesti.

Dkahknehit kuitenkin kokivat karvaan yllätyksen, kun he kysyivät sähköpostitse Suomen ulkomaalaisvirastolta, miten heidän siskonsa ja Lana saisivat apua.

Vastauksessa todettiin, että nämä voivat hakea oleskelulupaa Syyriasta käsin. Sotatilassa olevaan maahan palaaminen pienen lapsen kanssa tuntuu heistä kohtuuttomalta vaatimukselta.

Toisaalta Lana ja hänen äitinsä voivat hakea turvapaikkaa Suomesta, jos he onnistuvat ensin saamaan laillisen oleskeluluvan Venäjältä. Asian onnistumisesta ei kuitenkaan ole mitään takeita.

- Kaikki valitusvaihtoehdot pitää käydä läpi, mutta se ei ole toivottavaa, koska jokainen päivä on lapselle lisää aikaa erossa kaikesta tutusta. Kyllä siitä täytyy pitää ääntä, että miksi meillä aina mennään äärettömän puhdasoppisesti lainkirjaimen mukaan kaikessa. Ei EU sitä oikeasti edellytä. Se asettaa tietyt puitteet, mutta mahdollistaa järjenkäytön, ja kyllä tässä totisesti pitäisi nähdä sen merkitys, Markkula-Kivisilta sanoo.

Mistä on kyse?
- Venäläisviranomaiset ovat estäneet 45 laittomasti Suomeen yrittäneen syyrialaisen aikeet heinä-syyskuun aikana
- Tässä joukossa olivat myös epilepsiaa sairastava neljävuotias Lana-tyttö ja hänen äitinsä
- Tyttö on joutunut pietarilaiseen lastenkotiin ja äiti vankilaan
- Suomessa asuvat sukulaiset haluaisivat ottaa tytön hoiviinsa, mutta maahanmuuttovirasto pitäytyy pykälissä, jotka estävät tytön tulon Suomeen