keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Loviisan Sanomat: Rkp:n Rosenbergin valtuustoaloite: Syyrian pakolaisia Kuggomiin

Loviisan Sanomat: Rkp:n Rosenbergin valtuustoaloite: Syyrian pakolaisia Kuggomiin 9.10.2013

Ruotsalaisen kansanpuolueen (rkp) valtuutettu Thomas Rosenberg teki hetki sitten Loviisan kaupungin valtuustossa aloitteen syyrialaisten pakolaisten vastaanottamisesta Suomeen ja sijoittamisesta Loviisan Kuggomin koulutuskeskuksen tiloihin.

Rosenbergin mukaan aloitteen tarkoituksena on edesauttaa hädässä olevien syyrialaisten asemaa vastaanottamalla pakolaisia Loviisaan.

-Sisällissota Syyriassa on jo vaatinut yli 100 000 ihmisen hengen. Ruotsi on viimeisten vuosien aikana vastaanottanut jo 15 000 syyrialaista pakolaista, ja päätti äskettäin vastaanottaa huomattavasti lisää.

-Suomen vastaava määrä on tähän asti 375 syyrialaista. Valtioneuvoston päätös nostaa vastaanotettavien määrä ensi vuonna viiteensataan on hyvä alku. Mutta on suorastaan noloa verrata sitä siihen, että Ruotsissa monet kunnat yksinäänkin vastaanottavat huomattavasti suurempia pakolaismääriä, perusteli Rosenberg.

-Pakolaiskysymys oli viimeksi esillä valtuustossa 14.12.2011. Silloin todettiin, ”ettei kaupungilla ole tarkoituksenmukaista tässä vaiheessa järjestää pakolaisten vastaanottoa, koska kaupungilta puuttuvat tarvittavat asunnot, oma henkilöstö ja kotouttamisohjelma”, Rosenberg totesi.

-Moni näistä edellytyksistä on nyt täytetty. Uusi kotouttamisohjelma on äsken hyväksytty perusturvalautakunnassa (26.9.) ja tulee vielä syksyn aikana valtuustoon hyväksyttäväksi. Perusturvalautakunta toteaa tosin, ettei Loviisa vielä vuoden 2013 aikana lähde asiaa selvittämään, ”johtuen ajankohtaisista kuntarakenneselvityksistä”, todettiin Rosenbergin aloitteessa.

-Emme voi hyväksyä tällaista asennetta. Syyrialaisten hätä on juuri nyt pohjaton, emmekä voi välttää vastuuta viittaamalla omiin kuntarakenneselvityksiimme, Rosenberg kirjoitti.

-Sitä paitsi asuntokysymys on ratkaistavissa sijoittamalla pakolaiset Kuggomiin, jossa paraikaa on vapautumassa tiloja, joissa on sekä majoitusmahdollisuus että keittiötiloja. Omistajat, eli Axxell ja Svenska Folkskolans Vänner, ovat jo ilmaisseet valmiutensa neuvotella asiasta, Rosenberg tiesi.

Thomas Rosenberg ehdotti, että Loviisan kaupunginhallitus pikaisesti ryhtyy toimenpiteisiin syyrialaisten pakolaisten vastaanottamiseksi, uuden kotouttamisohjelman periaatteiden mukaisesti, sekä neuvottelujen käynnistämiseksi Kuggomskolanin omistajien kanssa, eli Axxell ja SFV, pakolaisten sijoittamiseksi Kuggomiin ja lisäksi varaa tarkoitukseen tarvittavat määrärahat ensi vuoden talousarvioon.

Lue lisää Loviisan Sanomista perjantaina.