perjantai 18. lokakuuta 2013

Kansan Uutiset: Ammattiliittojen työllistämishanke etsii työpaikat ja valmentaa työnhakuun

Kansan Uutiset: Ammattiliittojen työllistämishanke etsii työpaikat ja valmentaa työnhakuun 18.10.2013

Kolmen ammattiliiton TATSI-työllistämishankkeen alkukokemukset ovat lupaavia. Noin puolet hankkeeseen ilmoittautuneesta 50 työttömästä on tähän mennessä löytänyt itselleen sopivan työ- tai koulutuspaikan.

– Me tarjoamme henkilökohtaista ohjausta. Tavoitteena on löytää sopiva työ- tai koulutuspaikkaa hakijan tilanteeseen ja kykyihin nähden, kuvailee hankkeen työhönvalmentaja Jukka Erätuli.

Tatsin työllistämishanke on suunnattu Julkisen ja hyvinvointialojen ammattiliiton JHL:n, Palvelualojen ammattiliiton PAMin ja Metalliliiton työttömille jäsenille. Kyse on jäsenetuihin kuuluvasta ilmaisesta palvelusta.

Hankkeen rahoituksesta vastaa Uudenmaan ELY-keskus ja kolme ammattiliittoa. Muualla maassa ei vastaavaa hanketta ole toistaiseksi jalkeilla. Työllistämishankkeella on toimisto ja kaksi työhönvalmentajaa Helsingin Merihaassa.

Työllistämishanke lähtee työnhakijan tilanteesta, tarpeista ja toiveista. Ensin selvitetään mitä ollaan etsimässä ja mitkä ovat edellytykset, esimerkiksi koulutustausta ja kielitaito.

– Yleensä ensimmäiseksi pitää laittaa kuntoon CV, eli ansioluettelo.

Apua usein tarvitaan, sillä työllistämishankkeen tärkeä kohderyhmä ovat maahanmuuttajat.

– Pitää olla selkeällä suomen kielellä tehty CV ja työhakemus, jotta pääsee työhaastatteluun.

Piilotyöpaikat pitää etsiä

Kun paperit on saatu kuntoon, työhönvalmentaja ottaa yhteyksiä potentiaalisiin työnantajiin. Työvoimatoimiston ilmoitustaulu ei riitä, vaan työpaikat on kaivettava esiin soittelemalla.

– Etsimme ns. piilotyöpaikkoja. Vain 20 prosenttia avoimista työpaikoista löytyy TE-toimiston avoimesta hausta tai Työ- ja elinkeinoministeriön mol.fi-internet-osoitteesta.

Erätuli tähdentää, että haussa on nimenomaan hakijan nykyisiin kykyihin sopiva työpaikka. Esimerkiksi maahanmuuttajien kohdalla ei useinkaan päästä suoraan koulutusammattia täysin vastaavaan työpaikkaan, koska kielitaito ei riitä.

– Jos on kielivaikeuksia, etsitään työpaikkaa, missä ei joudu käyttämään niin paljon kieltä, mutta jossa voi kuitenkin oppia.

Kun kieli alkaa olla sujuvaa, voidaan ottaa seuraava askel kohti oman alan työpaikkaa.

Palkkatuki selvitykseen

Tärkeä vaihe on palkkatuen selvittäminen. Työ- ja elinkeinotoimisto voi myöntää työnantajalle palkkatukea työttömän henkilön palkkauskustannuksiin. Työhönvalmentaja selvittää TE-keskuksesta, onko kyseisellä työnhakijalla mahdollisuus palkkatukeen ja minkä suuruiseen.

– Kun asia on valmiiksi selvitetty, työnhakija voi työhaastattelussa kertoa, että palkkaaminen saattaa oikeuttaa palkkatukeen. Se voi olla huomattava osa palkasta.

Tieto on tärkeä, sillä monet työnantajat, erityisesti pienissä yrityksissä, eivät tunne asiaa.

Työnhakijalle annetaan tarvittaessa myös sparrausta työhaastattelutilanteeseen. Usein maahanmuuttajat tarvitsevat myös opastusta työssä pärjäämiseen, siihen miten suomalaisessa työelämässä toimitaan ja menestytään.

Maahanmuuttajat ovat Tatsin tärkeä kohderyhmä, mutta ei ainoa. Tatsin työllistämishanke tarjoaa apuaan kaikille mukana olevien ammattiliittojen työnhakijoille.

– Hakijoina on monia ammatteja ja ikäskaala on 20 ‑ 60-vuotta.