torstai 3. lokakuuta 2013

Iltalehti: Kurja taloustilanne varjostaa kiintiöpakolaisten vastaanottoa

Iltalehti/STT: Kurja taloustilanne varjostaa kiintiöpakolaisten vastaanottoa 3.10.2013

Kunnat empivät kiintiöpakolaisten vastaanottamista heikon taloustilanteen vuoksi.

Äskettäin Vaasan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kunnat pitävät valtion tukea liian pienenä ja kiintiöpakolaisiin liittyvää prosessia hankalana.

- Kun rahaa ei ole, peruspalveluiden kehittäminen maahanmuuttajien tarpeisiin on haaste, sanoo projektitutkija Anna Martin Vaasan yliopistosta.

STT:n kuntiin tekemän soittokierroksen perusteella pakolaisten vastaanotto arveluttaa siksi, että nykyisiäkin palveluita pitäisi karsia.

Kiintiöpakolaisten Suomeen tulo on viime vuosina kangerrellut, koska kunnat eivät ole suostuneet ottamaan pakolaisia vastaan. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan vain noin 60 prosenttia tarvittavista kuntapaikoista on saatu täytettyä.

Pitkään kiintiöpakolaisia ottaneessa Vaasassa määrää on huippuvuosista hiukan rajoitettu, koska pakolaisia on tullut muutakin kautta, kuten turvapaikan hakijoina. Silti sitä ei ole kokonaan lopetettu.

- Vaasassa tällä työllä on pitkät perinteet ja pakolaisten vastaanottoa on pidetty tärkeänä, perustelee perusturvajohtaja Jukka Kentala.