lauantai 12. lokakuuta 2013

Helsingin Uutiset: ”Eniten olen huolissani suomalaisista nuorista”

Helsingin Uutiset: ”Eniten olen huolissani suomalaisista nuorista” 12.10.2013

Toimittaja Wali Hashi sai aikaan melkoisen palauteryöpyn kirjoittamalla Ylelle blogin suomalaisten alkoholinkäytöstä.

Suomalaiset kittaavat viinaa, äänestävät perussuomalaisia, pelkäävät Venäjää ja vihaavat islamisteja. Tältäkö suomalaiset näyttävät muualta tulleen silmin?

– Riippuu siitä, mistä ihminen tulee. Jos tulija on Saksasta tai Venäjältä, ei suomalaisten juominen ihmetytä. Mutta afrikkalaistaustaista hämmästyttää, että suomalaiset juovat niin paljon. Henkilökohtaisesti minua ärsyttää, että ulkomailla suomalaisia pidetään juoppoina. Törmäsin tähän juuri Thaimaassa, jossa amerikkalainen kauhisteli suomalaisten juomista.

– Kaikki suomalaiset eivät missään nimessä äänestä perussuomalaisia. Valtaosa suomalaisista on koulutettuja ja suvaitsevaisia ihmisiä, jotka arvostavat myös uskonnon vapautta.

– Kun tulin Suomeen, opin aika nopeasti Suomen historiallisen taustan ja sen, että Venäjään ei voi poliittisesti luottaa. Ymmärrän sen.

– Islamisteja saakin vihata. Islamistit ovat terroristeja. Kaikki muslimit eivät ole islamisteja. Islamistit on ääriliike, kuten esimerkiksi äärioikeisto.

Värväävätkö islamistit nuoria myös Suomesta?

– Paras keino estää se on pitää huolta siitä, etteivät maahanmuuttajanuoret pääse syrjäytymään. Rasismi välillisesti lisää terrorismia. Kun ihminen kokee, ettei pysty puhumalla vaikuttamaan, hän tarttuu aseisiin.

– Kyllä minua pelottaa se, että Euroopassa levottomuus kasvaa. Lontoossa poltetaan moskeijoita ja Ruotsissa on mellakoita. Sekä äärioikeisto että ääri-islamistit näyttävät saavan jalansijaa. Nämä ääriliikkeet lietsovat vihaa ja synnyttävät väkivaltaisuuksia.

Silti Wali Hashi on Suomessa eniten huolissaan ihan tavallisista nuorista.

– Olen todella huolestunut näistä nuorista, joilla ei ole minkäänlaisia haasteita elämässään. Näpytellään vain IPadia ja pelejä. Elämä tuntuu tylsältä, ei maistu koulu eikä mikään.

– Nuoria hyysätään liikaa. Yhteiskuntaan on rakennettu systeemi, joka vie vanhemmilta auktoriteetin. Jos vanhemmat huutavat lapsilleen, siihen puuttuu lastensuojelu. Aina on joku taho, joka puuttuu ja nuoret tietävät sen, ettei heille mitään mahda.

– Kun 14–15-vuotiaat nuoret juovat ja tupakoivat kadulla, sitä pidetään Suomessa normaalina. Käsittämätöntä.

Wali Hashi osallistui perjantaina Helsingissä Journalismin päivien paneliin "Mamu ja media". Seuraavaksi hän on vieraana TV2:n Silminnäkijässä torstaina 17.10.

Wali Hashi
- Freelancertoimittaja, joka tekee ajankohtaisohjelmia mm. Ylen MOT:lle, A-studiolle ja Ajankohtaiselle kakkoselle.
- Syntynyt Somaliassa ja muuttanut sieltä Suomeen 17-vuotiaana vuonna 1990.
- Aloittanut työuransa kengänkiillottajana 9-vuotiaana Somaliassa, työskennellyt Suomessa sahalla, vartijana ja toimittajana.
- Asunut Turussa parikymmentä vuotta.
- Herätti julkisuushaloon kolumnillaan, jossa totesi, ettei Suomen pahin vihollinen ole Venäjä, maahanmuuttajat tai islamistit, vaan alkoholi.