keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Aamulehti: Lain porsaanreikä tukittava

Aamulehti, pääkirjoitus: Lain porsaanreikä tukittava 9.10.2013

Korkein hallinto-oikeus näytti jälleen tulkinnallaan, että Suomen lakivalmistelussa on jatkuvia puutteita.

Hallinto-oikeus tulkitsi keväällä ennakkopäätöksessään ulkomaalaisen käännytyksestä, että maahanmuuttajille on myönnettävä tilapäinen oleskelulupa, jos vastaanottomaa ei ota vastahakoista palaajaa takaisin.

Lain tulkinnan myötä maahanmuuttajien vuoden pituinen tilapäinen oleskelulupa muuttuu lähes aina automaattisesti jatkuvaksi, mikäli olosuhteissa ei tapahdu muutosta.

Ylen uutisen mukaan epäselvä ulkomaalaislaki jättää jopa 700 ihmistä odottamaan oleskelulupaa, vaikka viranomaiset olisivat antaneet päätöksen käännytyksestä. Ulkomaalaiset eivät ole joko suostuneet vapaaehtoiseen paluuseen tai vastaanottava maa ei ole suostunut pakkopalautukseen.

Suomi on ainoa Euroopan unionin maa, josta tällainen mahdollisuus saada jatkuva oleskelulupa löytyy.

Sisäministeri Päivi Räsänen on jo ehtinyt vaatia epäkohdan korjaamista. Kieltämättä sisäministeri Räsänen on asiassa oikeassa, sillä käytäntö jokaisessa EU-maassa pitäisi ulkomaalaislaissa olla samanlainen.

Kaikkien – myös ulkomailta Suomesta turvaa hakemaan tulleiden – kannalta parasta olisi, että laissa ei olisi sellaisia porsaanreikiä, joita voidaan tulkita miten sattuu.

Suomi ottaa tulevaisuudessa maahanmuuttokriittisistä kannanotoista huolimatta yhä enemmän vastaan ulkomaalaisia, joten parasta olisi käännytysasioissa saada asiat ratkaistua mahdollisimman selvästi ja nopeasti.

Kuten Suomeen Somalian sotaa pakoon tullut Abdirahim Hussein toteaa (AL 8.10.), viranomaisten olisi enintään kolmessa kuukaudessa pystyttävä selvittämään, annetaanko ulkomaalaiselle oleskelulupa vai ei. Prosessin pitkittäminen ei ole hyväksi kenellekään, ei veronmaksajille, eikä epätietoisuudessa jopa vuosikausia elämään joutuville ulkomaalaisille.

Tosiasia on myös se, että Suomen maahanmuuttolinja on eurooppalaisittain tiukkaa, eikä siinä ole juurikaan tiukentamisen varaa.

Ulkomaalaislain epäkohdat saattavat nostattaa entistä enemmän ärtymystä ja syyttelyä turvaa hakevien ulkomaalaisten elämisestä suomalaisten veronmaksajien tuella.

Suomen järjestelmä joutuu lähiaikoina yhä selvemmin testiin Syyrian sisällissodan takia, joka ajaa miljoonittain ihmisiä hakemaan turvaa maan ulkopuolelta.

Suomen on kannettava vastuunsa tässäkin asiassa ja autettava hädässä olevia ihmisiä. Maamme voisi ottaa selvästi lupauksiakin enemmän vastaan Syyrian kolmatta vuotta jatkuneen sisällissodan pakolaisia.