torstai 5. syyskuuta 2013

Yle: Ulkomaalaisten työttömyys maan korkeimpia Kymenlaaksossa

Yle: Ulkomaalaisten työttömyys maan korkeimpia Kymenlaaksossa 5.9.2013

Ulkomaalaisten työttömyysaste oli heinäkuun lopussa 53,5, kun koko maan lukema oli maassa 34,6. ELY-keskuksen erikoissuunnittelija arvioi, että tilastossa näkyy maakunnan muutenkin synkkä työtilanne.

Ulkomaalaisten työttömyysaste on Kymenlaaksossa edelleen maan korkeimpia. Työvoimahallinnon tilaston mukaan työttömien osuus ulkomaalaisesta työvoimasta oli 53,5 prosenttia Kymenlaaksossa heinäkuun lopussa. Ulkomaalaisten työttömyys on silti hieman laskenut viime vuoteen verrattuna. Ulkomaalaisia työnhakijoita oli maakunnassa heinäkuussa kaikkiaan lähes 2 500.

Korkeampi työttömyys oli vain Kainuussa (58,4 prosenttia) ja Pohjois-Karjalassa (73,8). Koko maassa ulkomaalaisten työttömyysaste oli 34,6.

Erikoissuunnittelija Tarja Paananen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta muistuttaa kuitenkin, että ulkomaalaisilla työnhakijoilla kausivaihtelu on erittäin selvää ja huipussaan juuri kesäisin. Paanasen mukaan työnsaannin kannalta ratkaisevaa on hakijan kielitaito, ja kielikoulutukselle onkin hänen mukaansa kova kysyntä alueella. Suurin selittävä tekijä ulkomaalaisten työttömyydelle on kuitenkin maakunnan yleisesti kehno työllisyystilanne.

Ulkomaalaisten työnhakijoiden määrä on kaksinkertaistunut Kymenlaaksossa vuodesta 2006 lähtien. Suhteellinen kasvu on ollut koko maata nopeampaa. Ulkomaalaisten kokonaismäärä on kymmenkertaistunut Kymenlaaksossa vuoteen 1990 verrattuna. Vuoden 2012 lopussa maakunnassa asui 6 400 ulkomaan kansalaista.