maanantai 23. syyskuuta 2013

Yle: Halla-aho: Suomalaislasten etu on, ettei syyrialaislapsia vastaanoteta

Yle: Halla-aho: Suomalaislasten etu on, ettei syyrialaislapsia vastaanoteta 23.9.2013
Svenska Yle: Halla-aho vill stoppa syriska flyktingar
Turun Sanomat: Petteri Orpo: Perussuomalaiset politikoivat inhimillisellä hädällä

Hallituksen perjantainen päätös ottaa Suomeen 500 Syyrian pakolaista herättää voimakasta vastustusta perussuomalaisissa. Kaksi kansanedustajaa on tehnyt kirjalllisen kysymyksen asiasta. Kansanedustaja Jussi Halla-ahon mielestä velkarahalla elätettävät pakolaiset aiheuttavat vakavia taloudellisia ja yhteiskunnallisia ongelmia. Viime kädessä niiden maksajiksi joutuisivat nykyiset suomalaislapset.

Syyrian pakolaisleireillä tungeksii jo yli kaksi miljoonaa ihmistä, lapsia heistä on miljoona. Hallitus päätti ottaa Suomeen 500 pakolaista. Nykyinen, 750 pakolaisen kiintiö ylittyy 300:lla.

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan pakolaistilanne on pahenemassa.

– Siellä on todella heikossa asemassa olevia pakolaisia. Naapurimaiden, mm. Jordanian ja Libanonin kantokyky alkaa jo olla äärirajoilla, sisäministeri sanoo.

Pakolaispäätös vaatii eduskunnan määrärahahyväksynnän. Ministeri Räsästä odottaa eduskunnassa jo valmiiksi kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkalan ja Jussi Halla-ahon kirjalliset kysymykset, joissa syyrialaispakolaisten vastaanotto tyrmätään.

Pakolaiset maksavat perussuomalaisten puoluetoimiston verran

Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaisena tunnetun Jussi Halla-ahon uusin maali ovat Syyrian sisällissodan uhrit.

– Ongelma on, että näillä ihmisillä ei ole sellaisia valmiuksia sijoittua työmarkkinoille kuin Suomen, Ruotsin ja Länsi-Euroopan maiden kaltaisissa jälkiteollisissa maissa edellytetään, Halla-aho sanoo.

Lisärahaa pakolaisiin tarvitaan ensi vuonna puoli toista miljoonaa euroa. Summa on sattumalta sama, minkä verran perussuomalaiset ovat upottaneet valtion maksamia puoluetukirahoja hulppeaan puoluetoimistoonsa Helsingin keskustassa.

Remontteineen perussuomalaisten pesäpaikka maksoi 2,7 miljoonaa euroa. Sen verran maksavat myös syyrialaispakolaisten lisäkustannukset vuosille 2015 - 2017.

"Pakolaiset aiheuttavat lähiömellakoita"

Pakolaisten vastaanotolla Eurooppaan ei ole Halla-ahon mielestä mitään merkitystä. Sillä paikataan vain huonoa omaatuntoa.

– Se on kuin tukkia purukumilla vuotavaa venettä, valtiopäiväedustaja sanoo.

Halla-ahon mielestä on vain ajan kysymys, milloin pakolaiset aiheuttavat Suomessa lähiömellakoita, kuten maahanmuuttajalähiöissä Euroopan suurkaupungeissa on tapahtunut.

"Pakolaislapset uhka suomalaislapsille"

Kansanedustaja Halla-aho on perheellinen mies, pienten lasten isä. Edes tämä ei saa heltymään miljoonan kodittoman syyrialaislapsen edessä. Pakolainen tai maahanmuuttaja, kumpiakaan ei tarvita.

– Päätökset, mitä teemme nyt maahanmuuton suhteen vaikuttavat erittäin pitkälle suomalaisten elämään.

Kysymykseen, tarkoittaako tämä sitä, että suomalaislasten etu olisi, ettei syyrialaislapsia vastaanoteta , Halla-aho vastaa:

– No jos sen haluaa noin muotoilla.

Tyrmääkö perussuomalaiset pakolaisrahat?

Arvokonservatiiviksi ja lähimmäisenrakkautta ja kristillisiä arvoja puolustavaksi puolueeksi perussuomalaiset antavat oudon kuvan pakolaislinjastaan.

Ulkomaalaisasioita käsittelevän hallintovaliokunnan perussuomalainen puheenjohtaja, Pirkko Mattila on itse työskennellyt kriisialueilla, kuten Haitissa. Hänen mielestään puolueella ei ole kantaa koko asiaan. Kukin kansanedustaja tekee, miten haluaa.

– He ovat kansanedustajia, joilla on valtiopäivätoimimahdollisuus tuoda kirjallinen kysymys ja tuoda se sillä tavalla esille, Matttila muotoilee.

Jussi Halla-aho pitää ristiretkeään syyrialaispakolaisia vastaan perussuomalaisten linjan mukaisena.

– Se vastaa perussuomalaisten vaaliohjelmaa ja puolueohjelmaa, Se on puolueen näkemys, jos lähdetään siitä, mitä on kirjoihin ja kansiin painettu, Halla-aho sanoo.

-----

Svenska Yle: Halla-aho vill stoppa syriska flyktingar

Regeringens beslut i fredags att Finland tar emot 500 syriska flyktingar nästa år väcker motstånd bland Sannfinländarna.

Två sannfinländska riksdagsledamöter, Jussi Halla-aho och Vesa-Matti Saarikkala, har lämnat in ett skriftligt spörsmål i ärendet.

Beslutet att ta emot flyktingarna förutsätter att riksdagen beviljar anslag för det.

Halla-aho säger att Finland inte kan ösa skattebetalarnas pengar i sådana "sekundära hål".

Enligt Halla-aho anpassar sig flyktingarna inte till Västeuropa och skapar bara kroniska problem, som kravaller i förorterna.

För att ta emot de syriska flyktingarna krävs det ett extra anslag på en och en halv miljon euro. Sannfinländarnas riksdagsgrupp har inte tagit ställning i frågan.

_______________________________________

Turun Sanomat: Petteri Orpo: Perussuomalaiset politikoivat inhimillisellä hädällä

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo pitää perussuomalaisten kansanedustajien Jussi Halla-ahon ja Vesa-Matti Saarakkalan Syyrian pakolaiskiintiöön liittyviä ulostuloja käsittämättöminä.

Halla-ahon mukaan suomalaislasten etu on, ettei Suomi vastaanota hallituksen päätöksen mukaisesti 500 syyrialaispakolaista ensi vuonna. Tähän mennessä Ruotsi on vastaanottanut 15 000 pakolaista, jotka saavat suoraan pysyvän oleskeluluvan. Suomeen rajoilta on tullut 72 Syyrian pakolaista.

– Yli kaksi miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja näistä miljoona on lapsia. Suurimman taakan pakolaisista kantavat naapurimaat, Orpo muistuttaa.

Hänen mukaansa Halla-ahon ja Saarakkalan jättämät kirjalliset kysymykset osoittavat täydellistä piittaamattomuutta inhimillisestä hädästä.

– Ajatus siitä, että voisimme sulkea silmämme yhtä helposti kuin rajamme on Kokoomuksen eduskuntaryhmälle vieras. Suomen pakolaiskiintiön nostaminen ei ratkaise pakolaisongelmaa tai lopeta Syyrian sotaa. Osana kansainvälistä yhteisöä Suomi voi kuitenkin osallistua Syyrian humanitaarisen kriisin helpottamiseen, Orpo toteaa.

Lisäkiintiön aiheuttamat kustannukset huomioidaan täydentävässä talousarvioesityksessä vuodelle 2014. Yhteensä lisämäärärahatarve on noin 1,5 miljoonaa euroa vuodelle 2014. Vuosille 2015-2017 300 henkilön aiheuttamat lisäkustannukset ovat noin 2,8 miljoonaa euroa.