maanantai 16. syyskuuta 2013

Verkkouutiset: Realismia turvapaikkapolitiikkaan

Verkkouutiset: Arto Satonen: Realismia turvapaikkapolitiikkaan 16.9.2013

Kokoomuksen maahanmuuttopoliittinen linja määriteltiin edellisellä vaalikaudella. Monet silloin tehdyt linjaukset ovat päätyneet laiksi tai käytännöiksi. Suvaitsevaisuus on yksi keskeisistä arvoistamme ja se sulkee pois pienimmätkin signaalit siitä, että rasismille missään muodossa annettaisiin tilaa.

Kokoomusnuorten esitys siitä, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan ei enää olisi rikos, on aatteelliselta pohjaltaan hyvin vieras ajatus. Maahanmuuttopolitiikkamme onnistumista mitataan ennen kaikkea integroitumisen toteutumisella.

Kokoomuksen linja lähtee siitä, että me näemme hyvin tärkeäksi valtaväestön ja maahanmuuttajien välisen kanssakäymisen edistämisen. Todella arvokasta työtä tekevät ne jalkapalloseurat, kulttuuriyhdistykset, kansalaisopistot ja muut kolmannen sektorin toimijat, jotka integroivat toimintaansa maahanmuuttajia ja erityisesti nuoria. Myös työmarkkinajärjestöt ovat yhdessä tehneet työtä rasismin kitkemiseksi työpaikoilta, mikä on tärkeää.

Kokoomusnuoret esittävät myös kiintiöpakolaisten vastaanoton lopettamista. Kiintiöpakolaiset tulevat Suomeen pakolaisleireiltä UNHCRn kautta. Kiintiöpakolaisten tulevat yleensä sotaa käyvien maiden lähialueille syntyneistä leireistä ja heidän avuntarpeensa on kiistaton. Kyse on kansainvälisestä humanitäärisestä toiminnasta, johon valtiot osallistuvat omien resurssiensa puitteissa.

Suomi ottaa nyt 750 kiintiöpakolaista vuosittain. Tämä määrä on suhteutettu Suomen kuntien kykyyn ottaa vastaan kiintiöpakolaisia. Me kannamme näin osaltamme kansainvälistä vastuuta.

Kokoomus on kansainvälisesti vastuullinen ja ihmisoikeuksia puolustava puolue, minkä vuoksi olemme pitäneet tärkeänä Suomen osallistumista kiintiöpakolaisten vastaanottamiseen. On myös hyvä muistaa, että maahanmuuttopolitiikan haasteet eivät ole liittyneet kiintiöpakolaisiin, vaan turvapaikanhakijoihin, joiden määrä kasvoi hallitsemattomasti viime vaalikauden alussa. Karsimalla Kokoomuksen esitysten mukaisesti vetovoimatekijöitä ja ottamalla oppia muista Pohjoismaista turvapaikanhakijoiden määrä on nyt silloisesta 6000 hakijasta puolittunut.

Kokoomuslaisen turvapaikkapolitiikan ydin on siinä, että me haluamme täyden varmuuden turvapaikkaa hakevan henkilön oikeudesta turvapaikkaan. Tämä oikeus täyttyy, jos henkilöä on uhattu esimerkiksi uskonnon, aatteen tai sukupuolen takia. Tämä oikeus täyttyy myös kiintiöpakolaisilla. Sen sijaan edellytykset eivät täyty niiden hakijoiden osalta, jotka vain hakevat parempaa elämää Suomesta. Tänne pysyvän oleskeluluvan saaneiden oikeus hyvään mahdollisuuteen kotoutua Suomeen on tärkeää heille itselleen, mutta vähintäänkin yhtä tärkeää suomalaiselle yhteiskunnalle.

Maahanmuuttopolitiikan linjausten tekeminen ja rajojen vetäminen ei ole helppoa. Pitkälle pääsee kuitenkin sillä ohjeella, että täytyy olla hyvä sydän, mutta ei saa olla sinisilmäinen.

Arto Satonen on kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja.