tiistai 24. syyskuuta 2013

Valkeakosken Sanomat: Ely tunnustelee myös Valkeakosken mahdollisuuksia ottaa pakolaisia

Valkeakosken Sanomat: Ely tunnustelee myös Valkeakosken mahdollisuuksia ottaa pakolaisia 24.9.2013

Pirkanmaan ely-keskus neuvottelee myös Valkeakosken kaupungin kanssa kiintiöpakolaisten mahdollisesta sijoittamisesta Valkeakoskelle.

Erityisesti Syyrian pakolaisista ei Valkeakosken kanssa ole sen sijaan keskusteltu. Ministeri Päivi Räsänen on ehdottomassa heille lisäkiintiötä siten, että pakolaiset sijoitettaisiin suoraan kuntiin.

Sosiaalityön johtajan Minna-Maria Solanterän mukaan seuraava neuvottelukontakti on sovittu jo lokakuulle. Käytännön ongelmia on Solanterän mukaan ainakin se, ettei yhtään sosiaalityöntekijää ole irrotettavissa hoitamaan kiintiöpakolaisten asioita.

Häntä huolettaa myös se, että paikalliset mielenterveyspalvelut ja perheneuvolapalvelut ovat jo entuudestaan ”tukossa”, jolloin on vaikea järjestää apua sotatraumoista kärsiville.

Valtio pääsääntöisesti vastaisi pakolaisista ensimmäisen kolmen vuoden aikana syntyvistä kuluista.

90-luvulla Valkeakoskella oli esillä mahdollinen Kosovon albaanien vastaanottaminen, mutta lopulta heitä ei kaupunkiin edes tarjottu. Asiasta kuitenkin keskusteltiin valtuustossa. Aikanaan Valkeakoski otti vastaan kymmenen Irakin pakolaista.

Hallintojohtaja Anne Laukkanen toteaa, että Valkeakoskella on olemassa menneiltä vuosilta periaatepäätös pakolaisten vastaanottamisesta.