perjantai 6. syyskuuta 2013

Tekniikka & Talous: Ulkomaalaisten opinnot maksullisiksi vai ei?

Tekniikka & Talous: Ulkomaalaisten opinnot maksullisiksi vai ei? 6.9.2013

Keskustelu ulkomaalaisten opiskelijoiden maksuttomasta opiskelusta jakaa mielipiteitä teknillisissä Aalto-yliopistossa.

Ylioppilaskunnan puheenjohtaja Piia Kuosmanen ei halua tehdä opiskelusta maksullista. Hän pelkää, että maksullisuus karkottaisi ulkomaiset opiskelijat Suomesta.

Rehtori Tuula Teeri taas toivoo asiaan selvää periaatepäätöstä.

– Koulutus on Suomessa maksutonta suomalaisille ja Euroopan talousalueelta tuleville opiskelijoille, mutta ETA-alueen ulkopuolelta tulevien osalta päätöstä ei ole tehty.

Hyvä investointi?

Teeri muistuttaa, että Suomi on Norjan ja Islannin ohella ainoa Euroopan maa, jossa nämä kolmansista maista tulevat opiskelijat saavat opiskella maksutta.

– Meidän pitäisi päättää, onko maksuttomuus kansantaloudellisesti hyvä investointi, Teeri sanoo.

– Jos päädymme maksuttomuuteen, meille pitäisi resursoida varoja kielen ja kulttuurin opettamiseen, jotta opiskelijat jäisivät Suomeen. Vai voisiko koulutus olla osa kehitysyhteistyötä?

Myös muissa teknillisissä yliopistoissa mietitään koulutuksen maksullisuutta.

– Emme ole muodostaneet lopullista kantaa. Yksi vaihtoehto olisi hakemusmaksu, jolloin hakisivat vain ne, jotka ovat aidosti tänne tulossa, sanoo Tampereen teknillisen yliopiston rehtori Markku Kivikoski.

Maksullisuuskokeilu on Kivikosken mukaan paljastanut, että aitoja nettomaksajia on ollut vain kourallinen. Suurin osa on saanut stipendin korvaamaan lukukausimaksuja.

Lappeenrannassa kokeilua on pidetty myönteisenä. Rehtori Ilkka Pöyhösen mukaan opiskelija-aines on ollut laadukasta ja motivoitunutta.

Tilastokeskuksen mukaan hieman vajaa puolet ulkomaisista opiskelijoista jää Suomeen.

Kuosmasen mukaan useampikin jäisi, jos he löytäisivät täältä töitä.

Jos ulkomaalainen opiskelija jää Suomeen töihin, yhteiskunta hyötyy hänestä verotulojen muodossa paljon nopeammin kuin suomalaisesta opiskelijasta, joka on nauttinut hyvinvointiyhteiskunnan eduista koko lapsuutensa, Kuosmanen muistuttaa.