torstai 19. syyskuuta 2013

Sipoon Sanomat: Pakolaiskoordinaattori tasoittaa ulkomaalaisille tietä Sipooseen

Sipoon Sanomat: Pakolaiskoordinaattori tasoittaa ulkomaalaisille tietä Sipooseen 19.9.2013

Julkisessa keskustelussa kiintiöpakolaiset, maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat menevät usein sekaisin. Ilmiö on erityisen tuttu – ja hieman turhauttavakin – Sipoon kunnan pakolaiskoordinaattorina neljän kuukauden määräaikaissopimuksella parhaillaan työskentelevälle Saana Hansenille.

Elokuussa pestinsä aloittanut Hansen keskittyy työssään maahanmuuttajiin ja kiintiöpakolaisiin. Ensin mainittuja on Sipoossa 498, jos kriteerinä käytetään kieltä tai synnyinmaata.

Kiintiöpakolaisia on puolestaan tulossa, jos valtuusto hyväksyy puheenjohtajansa Christel Liljeströmin (r) tekemän aloitteen, jonka pohjalta Hansen työtään tekee. Sen sijaan omin voimin Suomeen tulleille turvapaikanhakijoille Sipoo ei ole osoittamassa resursseja vastaanottokeskuksen muodossa.

– Pakolaiskoordinaattori-tittelini on hieman harhaanjohtava, koska kotouttamisohjelmassa huomioidaan kaikki eri syistä Sipoossa asuvat maahanmuuttajat, ei vain pakolaisia, Hansen selventää.

– Kiintiöpakolaisten vastaanottamiseksi tekemäni pohjatyön puitteissa se taas on oikein osuva.

Nykyisellään Sipoolla ei ole kattavaa kotouttamisohjelmaa. Kun maahanmuuttaja törmää kunnallisten palveluiden piirissä erityistarpeisiinsa, hänelle räätälöidään oma kotouttamissuunnitelma.

Hansenin saatua työnsä valmiiksi on viranomaisilla käytössään valmis paketti, jonka raameissa kotouttaminen Sipoossa toteutetaan.

– Kotouttamisohjelma käsittelee laajasti maahanmuuttajille suunnatut perus- ja erityispalvelut ja on tarpeellinen työkalu työntekijöille, Hansen kertoo.

– Esimerkiksi opetus- ja päivähoitosektorilla tarve näkyy jo nyt selvästi.
Monimuotoisuutta näyttää olevan kovin vähän

Suomi on kansainvälisin sopimuksin sitoutunut vastaanottamaan 750 pakolaista vuodessa. Kiintiö ei täyty, koska kunnat eivät ole vastaanottavaisia.

Saana Hansen on iloinen, että Sipoo on osoittanut tahtonsa kantaa kortensa kekoon.

– Täällä on hyvät palvelut ja kunta on suhteellisen vauras. Olen myös kiinnittänyt huomioni siihen, että monimuotoisuutta näyttää olevan kovin vähän, Hansen huomauttaa.

– On asennekysymys, halutaanko pakolaiset nähdä mahdollisuutena. Tarkoitushan on, että heistä tulee täysivaltaisia kuntalaisia ja työtä tekeviä veronmaksajia.

LUE KATTAVA JUTTUPAKETTI AIHEESTA 19.9. ILMESTYNEESTÄ SIPOON SANOMISTA!