sunnuntai 29. syyskuuta 2013

MTV3: MTV3:n kysely: Suomalaiset nihkeitä kasvattamaan pakolaisten määrää

MTV3:n kysely: Suomalaiset nihkeitä kasvattamaan pakolaisten määrää 29.8.2013

Yli puolet suomalaisista ei hyväksy Suomen pakolaiskiintiön kasvattamista, selviää MTV3 Uutisten kyselystä. Lähes neljä kymmenestä suomalaisesta on kuitenkin valmis hyväksymään hallituksen päättämän 300 syyrialaispakolaisen lisäkiintiön ensivuodelle.

Hallitus päätti reilu viikko sitten viidensadan syyrialaispakolaisen vastaanottamisesta ensivuonna. 300 pakolaista vastaanotetaan lisäkiintiön kautta ja 200 paikkaa kohdennetaan syyrialaisille tavanomaisesta pakolaiskiintiöstä. Kaikkiaan Suomen vastaanotettavien pakolaisten määrä nousee 1050 pakolaiseen.

52 prosenttia kyselyyn vastanneista ei hyväksy hallituksen päättämää kiintiön kasvattamisesta. Miehet suhtautuvat naisia negatiivisimmin pakolaiskiintiön kasvattamiseen - miehistä 56 prosenttia ei hyväksy kiintiön kasvattamista, kun naisten vastaava luku on 49 prosenttia.

– Aika surullistahan se on, varsinkin se kemiallisten aseiden käyttö. Sitä suuremmalla syyllä minun mielestä sitä kiintiötä voitaisiin kasvattaa, Jonne Honkanen vastaa kysyttäessä.

– Se on aika pieni (lisäkiintiö), että minä ainakin hyväksyn sen verran, mutta eihän sitä passaisi kovin paljon kasvattaa enää. Niitä on tulijoita kyllä, Olli Törmälä puolestaan ajattelee.

Maantieteellisesti Pohjois-Suomessa ollaan selvästi varautuneempia kiintiön kasvattamiseen. Lapin läänin vastaajista vain neljännes on hallituksen kanssa samaa mieltä. Vastustajia on 63 prosenttia lappalaisista. Etelä-Suomen läänin vastaajien vastaavat prosentit ovat 40 puolesta ja 50 vastaan.

Miten Suomen pitäisi reagoida?

Kysyttäessä miten Suomen pitäisi reagoida Syyrian kriisiin noin joka kymmenes kasvattaisi pakolaiskiintiötä enemmän kuin nyt. Viidennes pitäisi määrän hallituksen viikko sitten päättämällä tasolla.

Kolmannes vastaajista ei lisäisi kiintiötä hallituksen tapaan, vaan kohdentaisi apua erilailla kuin hallitus. Vajaa neljännes vastaajista puolestaan reagoisi kriisiin vähentämällä kiintiötä nykyisestä.

Tutkimus tehtiin 24.9.-27.9 välisenä aikana. Siihen vastasi 1.802 henkilöä verkkopaneelissa. Virhemarginaali on suurimmillaan 3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV3:n toimeksiannosta Think If Laboratories Oy.