lauantai 21. syyskuuta 2013

Länsiväylä: Pakolaislapsetkin joutuvat lukkojen taakse

Länsiväylä: Pakolaislapsetkin joutuvat lukkojen taakse 21.9.2013

Helsingin Metsälän vastaanottosäilö on pahasti ruuhkautunut, minkä vuoksi ulkomaalaisia joudutaan pitämään myös Espoon poliisivankilassa.

Metsälän säilöönottoyksikköön sijoitettiin viime vuonna 410 ulkomaalaista, tänä vuonna jo 311. Heidän joukossaan oli 26 alaikäistä. Nuorin huoltajan kanssa ollut lapsi oli viime vuonna 9-kuukautinen vauva.

Myös tänä vuonna Metsälään lukkojen taakse on sijoitettu 26 alaikäistä. Kahdeksan heistä on otettu säilöön ilman huoltajaa.

Ulkomaalaislain perusteella ihminen voidaan ottaa säilöön, jos hänen henkilöllisyyttään epäillään tai jos hänen arvioidaan voivan vaikeuttaa häntä itseään koskevaa päätöksentekoa tai maasta poistamista. Myös epäily rikoksen suunnittelusta on säilöönottoperuste.

Eniten säilöön otettiin viime vuonna Irakin, Algerian, Nigerian, Marokon, Afganistanin ja Venäjän kansalaisia.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty vaatii parhaillaan meneillään olevassa kampanjassa, että lasten säilöönotto lopetetaan kokonaan ja että aikuisten säilöönottoa rajoitetaan.

Järjestö muistuttaa, että hallitus on luvannut kieltää yksin maahan tulleiden pakolaislasten säilöönoton ja kehittää vaihtoehtoja.

Ulkomaalaislain mukaan vaihtoehtoja säilöönotolle ovat ilmoittautumisvelvollisuus, vakuuden asettaminen tai olinpaikan ilmoittaminen.

Nelisen vuotta Suomessa asunut tataari Nailia Sattar otettiin tyttärensä kanssa Metsälän säilöön heinäkuun lopussa. 2,5-vuotias Victoria on syntynyt Suomessa, mutta kummallakaan ei ole oleskelulupaa.

Sattarin mukaan joillain asukkailla on rikostausta ja miesasukkaiden kesken on kähinää viikoittain.

– Tämä on ehdottomasti sopimaton paikka lapselle.

Metsälä on myös ahdas. Keskukseen mahtuu 40 henkilöä ja se on koko ajan täynnä. Poliisihallituksen mukaan yli 1 000 ulkomaalaista joudutaankin säilömään vuosittain poliisivankiloihin, ja heitä pidetään myös Espoon poliisin huostassa.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselle on otettu tänä vuonna säilöön kymmeniä ulkomaalaisia. Heistä yksikään ei ollut poliisin mukaan kuitenkaan turvapaikanhakija.

Maahanmuuttoviraston Espoon ryhmä- ja perheryhmäkodin johtaja Mikko Välisalo sanoo, että myös alaikäisiä on pidetty poliisivankiloissa. Välisalon käsityksen mukaan kyse on ollut tapauksista, joissa 17-vuotiasta on epäilty täysi-ikäiseksi tai hänellä on rankka rikostausta.