torstai 26. syyskuuta 2013

Karjalainen: Soini yllyttää pikkunilkkejään vihapuheisiin

Karjalainen, pääkirjoitus: Soini yllyttää pikkunilkkejään vihapuheisiin 26.9.2013

Pääoppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei näytä haluavan enää edes yrittää hillitä puoluetoveriensa kielenkäyttöä. Näin voidaan päätellä siitä, että Soini itse kutsui eduskunnan tiistaisessa budjettikeskustelussa kuntien ylimpiä viranhaltijoita nilkeiksi.

Soini käytti ilmaustaan kritisoidessaan kuntaliitoksissa henkilöstölle annettua viiden vuoden irtisanomissuojaa. Soinin mielestä tämä suoja pitäisi purkaa kunnanjohtajilta ja muilta ylimmiltä virkamiehiltä, koska se on hänestä jokaiselle ”pikkuherralle ja nilkille” turhaan annettu etu.

Soini selitti blogissaan nilkki-sanan tarkoittavan pikkupomoa. Niin se tarkoittaakin, mutta se tarkoittaa myös vastenmielistä ja niljakasta ihmistä. Tällaisen luonnehdinnan voi katsoa olevan lähellä perussuomalaisten edeltäjän SMP:n viljelemää rötösherrat-nimitystä, mutta ei SMP:ssäkään sentään kaikkia kuntien johtavia viranhaltijoita rötösherroiksi haukuttu ja samalla leimattu halventavasti isoa joukkoa kuntatyöntekijöitä.

Irtisanomissuoja-asiassa Soini on ainakin osin oikeassa mutta nimittelyssään ei alkuunkaan. Hän tulee samalla yllyttäneeksi puolueessaan muitakin vastaavaan kielenkäyttöön, vaikka tätä suoranaista vihapuhetta pitäisi vastuullisen puoluejohtajan päinvastoin hillitä.

Samalla mitalla Soinilta voisi kysyä, pitääkö perussuomalaisissa jokaisen pikkunilkin saada sanoa ihan mitä tahansa. Tässä puolueessa näet muutamat pikkupomot koettelevat säännönmukaisesti sananvapauden rajoja nostattaessaan vihaa ja halveksuntaa joitakin kansanryhmittymiä kohtaan.

Perussuomalaisten kansanedustajista Teuvo Hakkaraisen ja James Hirvisaaren ala-arvoiset möläytykset ovat luku sinänsä, mutta arveluttavaa on myös se, miten puolueen kansanedustajat Jussi Halla-aho ja Veli-Matti Saarakkala tyrmäsivät pakolaiskiintiön väliaikaisen nostamisen 300:lla, jotta Suomi voisi ottaa ensi vuonna vastaan 500 syyrialaispakolaista.

Kiintiöpakolaiset ja nyt myös iso joukko tämän YK:n järjestön UNHCR:n myöntämän pakolaisstatuksen saavia syyrialaisia ovat suoranaisessa hädässä. He ovat jääneet sotien jalkoihin ja joutuneet jättämään kotinsa, kuten Syyriassa nyt yli kaksi miljoonaa ihmistä.

Ei Suomi voi välttää kansainvälistä vastuutaan ja olla auttamatta hädänalaisia ihmisiä samalla tavoin kuin suomalaisiakin on aikanaan sodan melskeissä autettu.