torstai 19. syyskuuta 2013

Kainuun Sanomat: Hoikkala: En ole kääntänyt kelkkaani marjakiistassa

Kainuun Sanomat: Hoikkala: En ole kääntänyt kelkkaani marjakiistassa 19.9.2013
Kainuun Sanomat/STT: Thaipoimijoiden kotiinpaluu selvittelyn alla

Thaipoimijoita avustanut Ville Hoikkala ei ole omien sanojensa mukaan kääntänyt kelkkansa suhteessa Ber-Exiin ja Kari Jansaan. Hoikkala otti torstaina yhteyttä Kainuun Sanomiin ja kertoi, että tilanne rikosilmoituksen tekohetkellä oli lähes kaoottinen.

– En ole itse allekirjoittanut mitään rikosilmoitusta, vaan ilmoitin Saarijärven poliisille pääpiirteissään, mitä poimijat tilanteesta ajattelevat ja millä tavalla asiaa pitää mielestäni tutkia, Hoikkala kirjoittaa.

Hoikkalan mukaan rikosilmoituksessa ei Kari Jansaa yksilöity lainkaan ja hän ihmetteleekin, että rikoksesta epäillyksi on merkitty Jansa.

– Koko ajan epäilty mahdollisuutta, että Ber-Exin nimissä on Thaimaassa toiminut agentteja, jotka ovat huijanneet poimijoita.

Hoikkalan mukaan tilanne on asianajajan painajainen, kun toinen osapuoli eli Jansa ei suostu kertomaan mitään.

– Asian hoitamisen on tehnyt erittäin vaikeaksi se, että Kari Jansa on suhtautunut vihamielisesti kaikkiin henkilöihin, jotka ovat yrittäneet sovitella asiaa tai auttaa millään tavalla poimijoita, eikä keskusteluyhteyttä ole syntynyt. Siksi minullekin on jäänyt epäselväksi Jansan näkemys asian yksityiskohdista, vaikka olen alusta pitäen halunnut hoitaa tilanteen keskustelemalla. Vaikeaksi tilanteen on tehnyt myös Jansan lausunnot eri tiedotusvälineille, joissa hän antaa ymmärtää olevansa pääasiallinen tai ainoa epäilty, Hoikkala kertoo.

Esitutkinnan lopettamispäätöksestä asiamies Hoikkala kirjoitti blogissaan, että syyttäjän tekemä esitutkinnan lopettamispäätös oli oikea.

– Asiassa ei ole noussut esille väitteitä siitä, että Kari Jansa olisi syyllistynyt ihmiskauppaan tai muuhun rangaistavaan menettelyyn. Myöskään minä en ole koskaan näin väittänyt, Hoikkala kirjoittaa.

Hoikkala pyytää myös anteeksi Jansalta tapausta.

– Haluan esittää vilpittömästi pahoitteluni Kari Jansalle siitä, että hän on tässä yhteydessä joutunut aiheettomasti rikoksesta epäillyksi ja saanut kielteistä julkisuutta.

Helsingin Sanomissa Hoikkala epäilee, että Jansa on voinut joutua petoksen uhriksi thaimaalaisten yhteistyökumppaneiden tai heiksi tekeytyneiden taholta.

Sekä asiamies Hoikkala että Kari Jansa aikovat jatkaa tapauksen selvittämistä.

-----

Kainuun Sanomat/STT: Thaipoimijoiden kotiinpaluu selvittelyn alla

Thaimaalaiset saavat marjapalkkionsa, kun aktivistit poistuvat, sanoo marjafirma Ber-Exin toimitusjohtaja Kari Jansa. Ber-Exin toimitusjohtajan mukaan yritys neuvottelee Thaimaan Helsingin-edustuston kanssa, kuinka asiassa tulee toimia.

Jansan mukaan tilitykset poimintapalkkioista ovat valmiina.

– Yhteistyö aktivistien kanssa on mahdotonta, he ovat tehneet ison vahingon. Tutkintapyyntö tulee perästä. Olen poimijoista huolissani, Jansa sanoo.

Poimijoiden lakimiesavustajan mukaan poimijat palaavat kotimaahansa saatuaan palkkion keräämistään marjoista.

– He olisivat halunneet jatkaa poimimista, mutta Ber-Ex irtisanoi sopimuksen, lakimiesavustajansa Ville Hoikkala.

Poimijoiden lakimies pyytää kuitenkin marjayrittäjältä anteeksi, että tämä on leimattu rikolliseksi.

Hoikkalan mukaan poimijat ja heidän edustajansa eivät ole missään vaiheessa sanoneet poliisille, että toimitusjohtaja olisi henkilökohtaisesti syyllistynyt mihinkään lainvastaiseen. Hoikkalan mukaan rikollinen toiminta on tapahtunut Thaimaassa.

Syyttäjä on päättänyt, että esitutkinta ihmiskaupasta päätetään.