perjantai 27. syyskuuta 2013

HS: Nimetön haku lisää työelämän tasa-arvoa

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Nimetön haku lisää työelämän tasa-arvoa 27.9.2013

Piilosyrjinnän havaitsee usein vasta sitten, kun on olemassa vertailukoh­ta. Helsingin ja Espoon kaupungit ovat halunneet kokeilla, kuinka tasa­puolisia ne ovat rekrytoijina. Kokeilu on toteutettu käyttämällä nimetön­tä työnhakua.

Helsingissä nuorisoasiankeskus sovelsi nimetöntä työnhakua keväällä projektipäällikön valinnassa. Espoossa kokeilu koskee kirjastopalvelu­jen aluepäällikön paikkaa.

Nimettömässä haussa haastateltavia valittaessa papereista poistetaan ni­men lisäksi esimerkiksi ikään, sukupuoleen ja siviilisäätyyn liittyvät tie­dot.

Kokemukset maailmalta kertovat, että karsinnan tulos muuttuu, jos koulutusta ja työkokemuksta katsotaan sellaisinaan. Hakutavasta hyöty­vät esimerkiksi nuoret naiset ja yli 50-vuotiaat sekä maahanmuuttajiin tai vähemmistökulttuureihin kuuluvat.

Jos menettelyllä lisätään tietoisuutta työelämän piilosyrjinnästä, koko yhteiskunta hyötyy. Parhaat kyvyt saadaan oikeille paikoille.

Työhaluisia ihmisiä ei ole Suomessa varaa pitää tyhjäkäynnillä. Liian pal­jon koulutusta ja kokemusta jätetään hyödyntämättä työnantajien tie­dostamattomien ennakkoluulojen takia.