torstai 22. elokuuta 2013

MTV3: Yliopisto ihmeissään: Poliisi epäsi oleskeluluvan liian hitaan opiskelutahdin vuoksi

MTV3: Yliopisto ihmeissään: Poliisi epäsi oleskeluluvan liian hitaan opiskelutahdin vuoksi 22.8.2013

Åbo Akademin professori ihmettelee poliisin tapaa evätä oleskelulupa ulkomaiselta opiskelijalta vähäisten opintopisteiden takia.

Professori Elina Pirjatanniemi Åbo Akademista kummastelee blogikirjoituksessaan sitä, että yliopistolle kyseinen opintotahti olisi riittänyt, mutta poliisille ei.

– On jotenkin nurinkurista, että X:n opiskelutahti on ongelma Varsinais-Suomen poliisilaitokselle, kun se ei sitä vielä ole yliopistolle, kirjoittaa Pirjatanniemi.

Kyse on eteläamerikkalaisesta opiskelijasta, joka on aloittanut kaksi vuotta sitten kansainvälisen ihmisoikeuksien maisteriohjelmassa. Opiskeluohjelmassa tavoite on saada opinnot kasaan kahdessa vuodessa, mutta pitempikin aika (esimerkiksi neljä vuotta) on mahdollinen.

Suomalaiset ja ulkomaalaiset eriarvoisia?

Poliisin mukaan opiskelija jäi lukuvuonna 2012–2013 reippaasti jälkeen suuntaa-antavasta vähimmäisopintopistemäärästä, joka on poliisin mukaan noin 45 opintopistettä vuodessa. Professori Pirjatanniemen mukaan yliopiston tavoite on 60 opintopistettä vuodessa, mutta 30 opintopisteen tahtikin vielä kelpaa.

– Ihmettelen kenelle kuuluu opintosuoritusten arviointi? Yliopistolla lähdetään siitä, että meillä on ammattitaito sen arvioimiseen. Tuntuu kummalliselta että suorituksia arvioi joku muu taho – esimerkiksi poliisi tai maahanmuuttovirasto, sanoo Pirjatanniemi.

Hän korostaa, että myös yliopistot toivovat opintojen etenevän rivakkaan tahtiin.

– Yliopistoilla ei ole intressiä paapoa laiskoja opiskelijoita, olivat he sitten suomalaisia tai ulkomaalaisia, koska meille jokainen tutkinto ja opintopiste on rahan arvoinen etu.

Professori Pirjatanniemen mukaan suomalaisia ja ulkomaalaisia opiskelijoita kohdellaan eriarvoisesti.

– Jos suomalaisen opiskelijan opinnot viivästyvät, tulkitaan asiaa yliopistolain mukaan. Jos ulkomaalaisen opinnot viivästyvät, tulkitaan asiaa ulkomaalaislain mukaan. Ulkomaalaisten kohdalla arviointi näyttää olevan tiukempi. Mielestäni tämä ei ole reilua ja oikeudenmukaista, toteaa Pirjatanniemi.

Poliisi: Ymmärrystä opintojen viivästykselle löytyy

Eteläamerikkalainen opiskelija itse perusteli poliisille hidasta opintotahtia muun muassa kurssien sisällön ja englanniksi opiskelemisen vaikeudella.

Apulaispoliisipäällikkö Kari Puolitaival Varsinais-Suomen poliisista sanoo etteivät perustelut vakuuttaneet poliisia.

– Ei, kun on kielteinen päätös tehty, sanoo Puolitaival.

Hän sanoo Varsinais-Suomen poliisin toimineen tapauksessa normaalikäytäntöjen mukaan, ja lisää että poliisilla löytyy ymmärrystä myös siihen, että opinnot eivät aina etene tavoiteaikataulussa.

– Olemme yleensä aika ymmärtäväisiä ja olemme tehneet myös niitä päätöksiä, joissa oleskelulupa on myönnetty siitä huolimatta että ohjeellinen opintopistemäärä ei ole täyttynyt. Pitää kussakin tapauksessa harkita perusteita, joita luvanhakija esittää, sanoo Puolitaival.

Opiskelija: Toivon että saan jatkaa

Kyseisellä opiskelijalla on muutama viikko aikaa valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen. Hän sanoo MTV3:n Uutisille olevansa toiveikas jatkon suhteen.

– Toivon, että saan viedä opinnot loppuun. Minulla olisi jäljellä enää yksi vuosi ja saisin maisterin tutkinnon valmiiksi. Toki tilanne on stressaava, mutta keskityn nyt täysillä opintoihini, hän sanoo.

– Ei minulla ole mitään Suomen poliisia vastaan, he tekevät vain työnsä, mutta ehkä tässä on katsottu liikaa ainoastaan opintopisteitä eikä ole otettu huomioon kokonaisuutta, opiskelija sanoo.