keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Turun Sanomat: Somalialaiset miehet saapuivat Suomeen väärennetyin paperein

Turun Sanomat: Somalialaiset miehet saapuivat Suomeen väärennetyin paperein 31.7.2013

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikkö epäilee kahden noin 30-vuotiaan somalialaisen miehen syyllistyneen väärennykseen ja väärennysaineiston hallussapitoon Nuijamaan rajanylityspaikalla maaliskuun lopussa.

Somalialaiskaksikko esitti Nuijamaan rajanylityspaikan rajatarkastajille Schengen-alueelle oikeuttaviksi asiakirjoiksi Jemenin passit, joissa oli Kreikan oleskeluluvat. Lisäksi passeissa oli Kreikan rajatarkastusleimoja.

Maahantulotarkastuksen yhteydessä selvisi, että Kreikan oleskeluluvat ovat etsintäkuulutettuja. Myös passeissa olevia leimoja epäiltiin vääriksi.

Miehet otettiin kiinni esitutkintaa varten, jolloin he hakivat turvapaikkaa Suomesta.

Esitutkinnassa toinen miehistä kertoi, että hän on somalialainen ja passissa olevat henkilötiedot ovat hänen. Mies kertoi hankkineensa passin rahalla Jemenistä.

Toinen miehistä myönsi, etteivät Jemenin passissa oleva valokuva ja henkilötiedot ole hänen. Mies oli hankkinut passin noin kolme vuotta sitten.

Miehet kertoivat, että laittoman matkan järjestäjät olivat järjestäneet passeihin Kreikan oleskeluluvat ja leimat sekä viisumin Venäjälle. Kauppaan oli kuulunut myös lentoliput Venäjälle sekä muut kulut matkan aikana. Miesten epäillään maksaneen matkastaan noin 2 500 yhdysvaltaindollaria per henkilö.

Esitutkinnan perusteella voidaan epäillä miesten pyrkineen laittomasti Venäjältä Suomeen samoilla asiakirjoilla viikkoa aikaisemmin siinä kuitenkaan onnistumatta.

Esitutkinta on päätetty ja asia on siirretty syyteharkintaan Salpausselän syyttäjänvirastoon Lappeenrantaan.