tiistai 23. heinäkuuta 2013

Iltalehti: Poliisi: kerjäläisilmiöstä ei ole suljettu ihmiskaupan mahdollisuutta pois

Iltalehti: Poliisi: kerjäläisilmiöstä ei ole suljettu ihmiskaupan mahdollisuutta pois 23.7.2013

Kerjäämiseen mahdollisesti liittyvä ihmiskauppa, on herättänyt runsaasti keskustelua viime viikkoina.

Helsingin poliisin kommentit ihmiskaupasta ja kerjäläisistä ovat herättänyt hämmästystä.

Ylen haastattelussa Helsingin poliisin tutkinnanjohtaja kertoi, että kerjäläiset ovat itse kiistäneet olevansa ihmiskaupan uhreja. Kommentti kirvoitti keskustelua, sillä moni piti asiaa monimutkaisempana.

Nyt Helsingin poliisi on täsmentänyt kommenttia.

- Poliisi kertoi näistä havainnoistaan Ylelle, koska toimittaja oli kysynyt liittyykö kerjäläisiin ihmiskauppaa. Poliisi ei ole sulkenut kerjäläisilmiössä ihmiskaupan mahdollisuutta pois, sanoo komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista.

- Kerjäläisten puhuttaminen oli vain yksi niistä keinoista, joilla pyritään tuomaan esille asioiden todellinen tila ja tarvittaessa puuttumaan ihmiskaupaksi epäiltävään toimintaan.

Ei esitutkintaa

Poliisi ei ole toistaiseksi aloittanut esitutkintaa kerjäämiseen liittyvästä ihmiskaupasta.

- Rikoslain tarkoittama ihmiskauppa voi toteutua, kun tekijä käyttää hyväksi esimerkiksi toisen riippuvaista asemaa tai turvatonta tilaa. Tekotapana voi tulla kyseeseen toisen valtaan ottaminen, värvääminen, luovuttaminen, kuljettaminen, vastaanottaminen ja majoittaminen.

- Lisäksi rikoksen toteutuminen edellyttää, että ihmiskaupan uhri saatetaan ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin. Ei ole poissuljettua, että kerjäläiseksi pakottamista voitaisiin pitää tällaisena olosuhteena.

Jatkuvat toimet

Heinonen huomauttaa, että poliisi on vuosien ajan järjestelmällisesti seurannut kerjäläisilmiötä, ja kohdentanut siihen valvontaresursseja. Näillä toimilla poliisi on pyrkinyt myös paljastamaan mahdollista ihmiskauppaa.

Hän myös sanoo, että kerjäläisasioissa tehdään tiiviisti yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa.

- Nyt jo toisena peräkkäisenä kesänä Helsingin poliisin kanssa yhteistyössä on työskennellyt romanialainen poliisimies. Koska valtaosa Helsingissä toimivista kerjäläistä on lähtöisin Romaniasta, kommunikointi kerjäläisten kanssa ja tiedonvaihto Romanian poliisin kanssa on tullut luontevammaksi.

Heinonen kertoo poliisin myös osallistuvan asiasta käytävään julkiseen keskusteluun. Hän myös sanoo, että asian eteen tehdään jatkuvasti töitä.

- Poliisi jatkaa järjestelmällistä tietojen keräämistä huomioiden, että kerjäläisilmiöön voi liittyä ihmiskauppaa.