keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Valkeakosken Sanomat: Valkeakoski: Vanhuksilta varastettu koruja ja rahaa

Valkeakosken Sanomat: Valkeakoski: Vanhuksilta varastettu koruja ja rahaa 12.6.2013

Valkeakosken poliisi varoittaa etenkin yksin liikkuvia vanhuksia ovelista koruvarkaista. Rikoskomisario Joni Länsipuron mukaan viimeksi tiistaina joutui vanhempi nainen taitavan varkaan uhriksi kadulla.

– Vaaravyöhykkeessä ovat etenkin 80-90-vuotiaat rollaattorilla kulkevat naiset. Varas tai varkaat saattavat kysyä viattomanoloisesti vaikkapa tietä. Sitten kun he saavat vastauksen, he halaavat kiitokseksi ja koru lähtee kaulasta huomaamatta.

Valkeakoskella on viime viikkoina sattunut jo useita tämäntapaisia varkauksia. Uhrit ovat saattaneet huomata vasta kotona, että kultakoru tai rahaa puuttuu.

– Näiden tutkiminen on ollut vaikeaa, sillä uhrille ei yleensä jää mieleen mitään kovin tarkkoja tuntomerkkejä tekijöistä.

Länsipuro sanoo, että tätä ilmiötä on etenkin kesäisin. Pirkanmaalla liikkuneet tämäntapaiset varkaat ovat yleensä olleet ulkomaalaistaustaisia naisia, jotka liikkuvat yksin tai kaksin.

Länsipuro toteaa, että näitä varkauksia on vaikea ehkäistä ennalta. Liika sinisilmäisyys kannattaa kuitenkin unohtaa, varsinkin jos liikkuu yksin.

– Ja ehkä vanhempien ihmisten kannattaa laittaa kultakorut paidan alle piiloon, kun lähtee yksin kävelemään kaupungille. Kullasta maksetaan nyt hyvää hintaa ja se lisää näitä varkauksia.

Koruvarkaat eivät käytä väkivaltaa tai väkivallan uhkaa. He nappaavat korun viekkaasti niin, että ei synny minkäänlaista välikohtausta. Länsipuro sanoo, että siihen on syynsä.

– Varkaudesta saa yleensä pienen tuomion, vain sakkoja. Mutta jos käytetään väkivaltaa, puhutaan jo ryöstöstä, ja se tietää vankeutta.