sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Savon Sanomat: Pakolaiskysymys jakaa valtuuston

Savon Sanomat: Pakolaiskysymys jakaa valtuuston 9.6.2013

Suonenjoen valtuutetut päättävät maanantaina pakolaisten vastaanottamisesta. Suunnitelman mukaan Vanhamäki-säätiö ja kaupunki tekisivät sopimuksen, jossa Vanhamäkeen sijoitettaisiin enintään 16 pakolaislasta.

Kaupunginhallituksessa vastustajat voittivat äänestyksen 5–3. Jouko Hänninen (sd.) perustelee kielteistä kantaansa Suonenjoen heikolla taloustilanteella.

– Meillä ei ole yksinkertaisesti vara ottaa pakolaisia ja tehdä sopimusta Vanhamäen kanssa. Siitä voi tulla yllättäviä kustannuksia, kun lapsia integroidaan muihin luokkiin ensimmäisen vuoden jälkeen.

– Ikävä ja hirveän vaikea päätös se tietysti on. Lapsiakin pitäisi auttaa, mutta onko se oikea tapa, että kuljetetaan tuhansien kilometrien päähän? Eikö heitä voisi auttaa lähempänä oman kulttuurin piirissä, Hänninen kysyy.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Erkki Paukkunen (kesk.) puoltaa pakolaisten ottamista.

– Budjettiimme sillä olisi ensimmäiseltä vuodelta nollavaikutus. Jos ryhmää ei tule, koko Vanhamäen toiminta on vaakalaudalla. Siellä on kuitenkin 30 työpaikkaa ja pakolaisten vastaanotto toisi 10 lisää.

Vanhamäki-säätiön johtaja Pirkko Helander sanoo, että jos pakolaisryhmää ei saada, Vanhamäki joutuu etsimään jotain toista toimintaa kiinteistökulujen kattamiseksi.

– Uusien asiakkaiden löytäminen ei ole helppoa, mutta mahdollista.

Hänniselle elinkeinopoliittiset perustelut eivät kelpaa.

– Mamujen tuonti on heille liiketoimintaa, jolla yritetään korvata heidän muiden yksikköjen huonoa taloutta. Heidän täytyy löytää joku muu keino saada taloutensa kuntoon, ei kaupunki voi lähteä tukemaan liiketoimintaa.

Maanantain äänestyksestä odotetaan tiukkaa. Paukkunen kertoo olevansa hieman pessimistinen.

– Mielipiteet jakaantuvat ryhmien sisällä. Siellä on vankkojakin mielipiteitä, mutta en ole varma ovatko perustelut oikeita.

Hänninen uskoo, että ei-kanta voittaa niukasti.

– Meidän ryhmä on lyönyt kantansa lukkoon.

Lue lisää Vanhamäen tilanteesta sunnuntain Savon Sanomista