tiistai 11. kesäkuuta 2013

Keskisuomalainen: Turvapaikanhakijoiden sormenjäljet poliisille

Keskisuomalainen: Turvapaikanhakijoiden sormenjäljet poliisille 11.6.2013

Poliisi saa uuden aseen rikollisuuden torjuntaan. Poliisille, tullille, rajavartiolaitokselle ja Europolille avataan mahdollisuus käyttää Eurodac-sormenjälkirekisteriä rikosten selvittämiseen.

Uudistuksen myötä Euroopan unionin ulkopuolelta tulevien vakavista rikoksista epäiltyjen henkilöllisyyden selvittäminen helpottuu.

Eurodac-tietokanta on ollut maahanmuuttoviranomaisten käytössä jo vuodesta 2000. Rekisteriin on kerätty sormenjäljet kaikista vähintään 14-vuotiaista turvapaikanhakijoista, ja henkilöistä, jotka on pidätetty unionin ulkorajan luvattoman ylittämisen yhteydessä.

Rekisterin tarkoitus on ollut auttaa selvittämään, mikä valtio vastaa turvapaikkahakemuksen käsittelystä.

Asetus rekisterin avaamisesta poliisin käyttöön on jo hyväksytty Euroopan oikeus- ja sisäasioiden neuvostossa. Päätös täytyy vielä sinetöidä EU:n ministerineuvostossa.

Päätöstä laajentaa rekisterin käyttöä poliisille, tullille, rajavartiolaitokselle ja Europolille on kritisoitu eri tahoilta. Huolta aiheuttaa muun muassa turvapaikanhakijoiden oikeusturvan toteutuminen, sillä sisäasiainministerön mukaan heitä ei epäillä mistään rikoksesta.

Suomessa rekisteriä aletaan ottaa käyttöön aikaisintaan syksyllä.