lauantai 15. kesäkuuta 2013

Iltalehti: Ruumishuoneella varaudutaan kaikkeen

Iltalehti: Ruumishuoneella varaudutaan kaikkeen 15.6.2013

Monikulttuurisuus on tuonut vaatimuksia myös vainajien tiloille.

Esimerkiksi Tampereen yliopistollisen sairaalan ruumishuoneen yhteyteen on rakennettu vainajien pesuhuone, jossa esimerkiksi kuolleen muslimin läheiset voivat pestä vainajan. Aiemmin vainajat on pitänyt pestä ruumiinavaussalissa. Kummassakaan Taysin ruumishuoneen kappelissa ei ole esillä minkään uskontokunnan tunnuksia, jotta tilat käyvät kaikille uskontokunnille.

Maailman muuttuminen vaikuttaa monin tavoin ruumiiden säilytykseen. Tampereen uusissa tiloissa on esimerkiksi kahdeksan leveämpää säilytyspaikkaa ylipainoisille vainajille. Toisaalta ruumishuoneella on varustauduttu ottamaan vastaan myös potilaita, jotka ovat radioaktiivisesti saastuneita tai voivat levittää infektioita tai lääkkeille vastustuskykyisiä bakteereita. Näille vainajille on erillinen huone, joka on eristyksissä muista tiloista.

Ruumishuone on varautunut myös isoihin onnettomuuksiin. Ruumishuoneen pihaan saa tarvittaessa kontteja, joissa on lisää tilaa vainajille esimerkiksi suuronnettomuuden tai äkillisen epidemian varalle.